Ceny odsadków i opłacalność hodowli bydła mięsnego
Niska opłacalność produkcji mleka w przeszłości spowodowała, że od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego, głównie ras limousine lub simental. Dla tych, którzy mają nadwyżkę niezagospodarowanych łąk, to atrakcyjny rodzaj wykorzystania terenu.
Mimo, że ceny w porównaniu do ubiegłego roku są wyższe o 50% to jednak koszty zjadają zyski. Rosną ceny paliwa, nawozów i pasz oraz suplementów powodują, że opłacalność produkcji wisi na włosku, tym bardziej, że ceny od jakiegoś czasu idą w dół. Niedawno rolnicy sprzedali jałówki i byki na opas. Jak oceniają obecne koszty i ceny oraz opłacalność hodowli? Jak kształtują się ceny odsadków? Obejrzyj film!
Prognozy na najbliższy czas nie są zbyt korzystne, bo ceny weszły w trend spadkowy. Jednak eksperci podejrzewają, że żniwa spowodują iż mniej hodowców będzie zainteresowanych sprzedażą i podaż się zmniejszy, a tym samym można spodziewać się lekkich podwyżek. Na poprzedni tor stawki wrócą dopiero zimą tego roku.
W filmie wystąpili:
Jakub Baraniak – rolnik z Gołębic, woj. dolnośląskie
Dariusz Gajewski – rolnik ze Starowic Dolnych, woj. opolskie
Gerard Grohlich – rolnik z Olbrachcic, woj. opolskie
Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Najważniejsze tematy