Ceny bydła – trend spadkowy nie odpuszcza. Ile płacą zakłady?
Niestety na rynku bydła mięsnego nie widać szczególnego ożywienia. Zakłady nadal opuszczają stawki w cennikach. Ile w tym tygodniu płacą za byki, jałówki i krowy?
Z naszej cotygodniowej sondy wynika, że większość zakładów obniżyła stawki. Największe i najczęstsze obniżki nadal dotyczą byków. Jałówki i krowy co prawda też są nieco tańsze, jednak nie wszystkie zakłady zdecydowały się obniżać ich ceny. Na rynku krajowym i unijnym nadal podaż jest zbyt wysoka względem popytu.
Według danych MRiRW w dniach 27.06 – 3.07.2022 r. bydło rzeźne skupowano przeciętnie po 10,83 zł/kg, o około 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena żywca była o 3% niższa niż przed miesiącem.
Wołowina w UE
- W 2022 r. w UE produkcja wołowiny może być o 0,5% mniejsza niż w 2021 r. i wynieść 6,9 mln ton. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny i drobiu, spadek produkcji będzie determinowany wysokimi kosztami pasz, co może skutkować zwiększonymi ubojami przy niższej masie tusz – informuje KOWR.
Jak podkreślono z kolei w najnowszym raporcie Komisji Europejskiej od początku 2021 r. cena wołowiny w UE wzrosła, aby osiągnąć prawie 500 EUR/kg w maju 2022 r. ze względu na niski poziom podaży w UE i światowym rynku. Wzrósł popyt po miesiącach COVID-u. Niestety kilka ostatnich tygodni pokazuje, że trend wzrostowy się zatrzymał, a w okresie styczeń - marzec produkcja wołowiny w UE spadła o 0,8% rok do roku. Komisja zaznacza, że w Niemczech oraz Francji zmniejsza się pogłowie krów, co w ciągu ostatniego roku negatywnie wpływa na produkcję wołowiny. Co prawda Włochy rekompensują zmniejszające się pogłowie krajowe poprzez zwiększenie importu żywych zwierząt rzeźnych głównie z FR, natomiast Hiszpania wykorzystywała rosnące pogłowie oraz wzmożony import materiału do opasu (w ostatnich tygodniach pojawiły się problemy z dostępnością paszy i Hiszpania radykalnie zmniejszyła pogłowie).
Jak wynika z giełdy niemieckiej VEZG za młode byki w klasie R rolnicy otrzymują średnio 4,7 euro/kg.
Komisja prognozuje, że wysokie koszty produkcji, w szczególności pasz mogą doprowadzić do zwiększonego uboju do końca roku oraz jednoczesnego obniżenia końcowej masy tuszy.
- Ogólnie oczekuje się, że w produkcji będzie kontynuowany trend spadkowy w 2022 r. o -0,5% - podkreśla zespół DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich na podstawie danych Eurostatu.
Unijny eksport i import
Jak czytamy w raporcie Komisji w okresie styczeń-marzec eksport wołowiny z UE wzrósł o 6% w porównaniu do stosunkowo niskiego poziomu analogicznego okresu 2021 r. Znacząco wzrósł eksport do Kanady (+36%), Japonii (+61%) i Wielkiej Brytanii (+32%). Eksport również działa sprawnie do Izraela, ale takie kraje jak Bośnia i Hercegowina, Filipiny i Hongkong importują znacznie mniej. Prognozuje się, że eksport do końca roku może wzrosnąć o 4%
Eksport żywca z UE spadł o 10% w I kwartale 2022 r. Według szacunków KE handel z Rosją maleje. Z kolei import UE wzrośnie o 15% w 2022 r. ze względu na otwarcie usług gastronomicznych w UE (po COVIDZIE), szybsze ożywienie podaży przez Brazylię oraz dodatkowy przywóz w ramach kontyngentu z Argentyny.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 20,82 zł/kg, za byka w klasie O 20,37 zł/kg wbc.
Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 19,47 zł/kg, a w klasie O za około 19,30 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 12,58 zł/kg, jałówek 10,83 zł/kg, a za krowy 9,6 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol/
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy