Z artykułu dowiesz się
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- kiedy można się spodziewać podwyżek?
- jakie są ceny bydła w zakładach?
- ile płacą w skupie?
- dlaczego ceny bydła spadają?
Z artykułu dowiesz się
Hodowcy bydła mięsnego czekają na poprawę sytuacji i na podwyżki cen w skupie. Sytuacja na rynku wołowiny jest coraz trudniejsza. Sprzedaż na rynku unijnym idzie ciężko, gdyż susza w Portugalii, Hiszpanii i Francji powoduje, że w UE żywca wołowego jest dużo, a magazyny nie opróżniają się tak szybko, jak handlowcy by tego oczekiwali. Już teraz wiadomo, że paszy objętościowej może zabraknąć. O ile ukraińskie zboże uda się sprowadzić i zabezpieczyć bazę paszy treściwej, to z objętościową może być naprawdę ciężko, stąd wzmożone brakowanie.
Według Meat Market Observatory ceny w notowaniu od 22.05 do 28.05 kolejny raz spadły. Średnio w UE za byki w kl. R rolnicy otrzymują 4,87 euro/kg.
Co ciekawe w tym samym raporcie widać, że ceny polskiego bydła są wyższe niż niemieckiego, szczególnie w przypadku byków. Co prawda różnica wynosi 6 eurocentów, ale to jednak więcej. Stąd mniejsze zainteresowanie z tego kierunku zbytu polskim surowcem. Z giełdy VEZG wynika, że nasi zachodni sąsiedzi otrzymują za byki w klasie R średnio 4,5 euro za kg, przy obecnym, bardzo niskim kursie euro to zaledwie 20,18 zł/kg! Nic więc dziwnego, że importerzy naciskają na obniżki. Jednak nigdzie w UE koszty produkcji nie utrzymują się na tak wysokim poziomie jak w Polsce, więc rolnicy nie chcą sprzedawać taniej. Na podwórkach trwają licytacje stawek, ale nikt do domu nie wraca zadowolony.
Kolejne dane, z notowania w dniach 22-28.05 pochodzące ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej dotyczące cen bydła MRiRW pokazują, że w Polsce w ubiegłym tygodniu hodowcy za byki w wbc otrzymywali średnio 20,60 zł/kg i 10,98 zł/kg w wadze żywej. Tam również widać spadki od 2 do 4% w porównaniu do poprzedniego notowania. Dobry i dość stabilny poziom stawek utrzymują jałówki, gdyż w ubiegłym tygodniu zakłady płaciły za nie 21,68 zł/kg w wbc i 11,24 zł/kg w wadze żywej. Krowy z tygodnia na tydzień kosztują coraz mniej, bo w zeszłym tygodniu ubojnie płaciły za nie 8,58 zł/kg w wadze żywej i 17,61 zł/kg w wbc. Warto pamiętać, że są to średnie ceny, a większość ubijanego w Polsce bydła nadal pochodzi z mlecznego kierunku użytkowania. Przy mieszańcach mięsnych lub sztukach czystorasowych należałoby negocjować wyższe rynkowe stawki.
Sytuacja na rynku krajowym nieco się uspokoiła. Praktycznie wszystkie zakłady utrzymały cenniki z ubiegłego tygodnia, jednak pracownicy skupów ostrzegają, że to może nie być ostatni tydzień obniżek, a z kolei podwyżek w najbliższym czasie lepiej nie oczekiwać. Wg. niektórych, poprawy sytuacji na rynku można się spodziewać dopiero jesienią.
Niestety już w bieżącym tygodniu zakłady płacą mniej niż w Niemczech. W tym tygodniu skupy w kraju płacą średnio za byki w kl. R 19,39 zł/kg (vs 20,18 zł/kg), za jałówki w kl. R 20,8 zł/kg i za krowy 17,64 zł/kg. Warto jednak mieć na uwadze, że zakłady często podają niższe ceny w oficjalnym cenniku niż na rolniczym podwórku. Negocjacje w tym wypadku – przy większej ilości i lepszej mięsności bydła, są wskazane.
dkol
Fot. Kolasińska
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy