Ceny bydła – coraz lepiej?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – coraz lepiej?

18.08.2020autor: Dorota Kolasińska

Podobnie jak w ubiegłym tygodniu niektóre zakłady zdecydowały się na podwyżki. Tym razem dotyczą one głównie buhajków. Na jaką cenę mogą liczyć rolnicy w tym tygodniu?

W ubiegłym tygodniu również obserwowaliśmy podwyżki w skupach. Ten tydzień także przyniósł niespodziankę. Ceny byczków w skupie wzrosły o około 20-50 gr za kg wagi poubojowej. Trudno powiedzieć czy to passa na rynku, czy pojedyczne epizody i lepszy nastrój w zakładach.

Najprawdopodobniej do skupów w ostatnich trzech tygodniach trafiało mniej żywca, ze względu na intensywne prace polowe - żniwa, belowanie słomy i pierwsze prace pożniwne. Niebawem zaczyna się siew rzepaku, także rolników w zakładach również będzie mniej. Podobnie jest w całej UE, także na rynku chwilowo będzie brakowało towaru, a ceny będą podnoszone. Plony są całkiem niezłe, więc hodowcy nie wyzbywają się nadliczbowych sztuk w stadzie. Jedynym problemem, który może się pojawić i wynika z ubiegłorocznej suszy to koniec zapasów kiszonki z kukurydzy. Powoli rodzi się stwierdzenie, że wracamy do normalności - ale... nie ma co cieszyć się zbyt prędko, bowiem w niektórych krajach (również u naszych odbiorców wołowiny, w Hiszpanii) przywracane są ponownie ograniczenia, np. zamykane są znowu placówki gastronomiczne, ze względu na wzrost przypadków koronawirusa. 
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,34 zł/kg, za byka w klasie O 11,86 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,43 zł/kg, a za klasę O 11,58 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,62 zł/kg, a w klasie O za około 9,97 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,60 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – rynek staje się nasycony

Mimo ubiegłotygodniowych zapowiedzi obniżek w tym tygodniu nikt nie obciął stawek za bydło mięsne. Ceny jeszcze utrzymują poziom.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – mamy dobre i złe wieści

Dobra wiadomość jest taka, że większość zakładów znów podniosła ceny za jałówki i byki w wadze poubojowej. Niestety niedługo ceny mogą się zmienić – i to jest ta gorsza...

czytaj więcej
Aktualności

Spożycie mięsa spada. Ten trend kształtuje ofertę detalistów

Trend ograniczania spożycia mięsa, deklarowany już przez 2–3 mln osób, staje się coraz bardziej widoczny na rynku i oddziałuje na to, co trafia na sklepowe półki – podaje dziennik „Rzeczpospolita”.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)