r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – coraz lepiej?
18.08.2020autor: Dorota Kolasińska
Podobnie jak w ubiegłym tygodniu niektóre zakłady zdecydowały się na podwyżki. Tym razem dotyczą one głównie buhajków. Na jaką cenę mogą liczyć rolnicy w tym tygodniu?
W ubiegłym tygodniu również obserwowaliśmy podwyżki w skupach. Ten tydzień także przyniósł niespodziankę. Ceny byczków w skupie wzrosły o około 20-50 gr za kg wagi poubojowej. Trudno powiedzieć czy to passa na rynku, czy pojedyczne epizody i lepszy nastrój w zakładach.
Najprawdopodobniej do skupów w ostatnich trzech tygodniach trafiało mniej żywca, ze względu na intensywne prace polowe - żniwa, belowanie słomy i pierwsze prace pożniwne. Niebawem zaczyna się siew rzepaku, także rolników w zakładach również będzie mniej. Podobnie jest w całej UE, także na rynku chwilowo będzie brakowało towaru, a ceny będą podnoszone. Plony są całkiem niezłe, więc hodowcy nie wyzbywają się nadliczbowych sztuk w stadzie. Jedynym problemem, który może się pojawić i wynika z ubiegłorocznej suszy to koniec zapasów kiszonki z kukurydzy. Powoli rodzi się stwierdzenie, że wracamy do normalności - ale... nie ma co cieszyć się zbyt prędko, bowiem w niektórych krajach (również u naszych odbiorców wołowiny, w Hiszpanii) przywracane są ponownie ograniczenia, np. zamykane są znowu placówki gastronomiczne, ze względu na wzrost przypadków koronawirusa.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,34 zł/kg, za byka w klasie O 11,86 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,43 zł/kg, a za klasę O 11,58 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,62 zł/kg, a w klasie O za około 9,97 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,60 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Najprawdopodobniej do skupów w ostatnich trzech tygodniach trafiało mniej żywca, ze względu na intensywne prace polowe - żniwa, belowanie słomy i pierwsze prace pożniwne. Niebawem zaczyna się siew rzepaku, także rolników w zakładach również będzie mniej. Podobnie jest w całej UE, także na rynku chwilowo będzie brakowało towaru, a ceny będą podnoszone. Plony są całkiem niezłe, więc hodowcy nie wyzbywają się nadliczbowych sztuk w stadzie. Jedynym problemem, który może się pojawić i wynika z ubiegłorocznej suszy to koniec zapasów kiszonki z kukurydzy. Powoli rodzi się stwierdzenie, że wracamy do normalności - ale... nie ma co cieszyć się zbyt prędko, bowiem w niektórych krajach (również u naszych odbiorców wołowiny, w Hiszpanii) przywracane są ponownie ograniczenia, np. zamykane są znowu placówki gastronomiczne, ze względu na wzrost przypadków koronawirusa.
r e k l a m a
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,34 zł/kg, za byka w klasie O 11,86 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,43 zł/kg, a za klasę O 11,58 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,62 zł/kg, a w klasie O za około 9,97 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,60 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a