Ceny bydła – mamy dobre i złe wieści
Dobra wiadomość jest taka, że większość zakładów znów podniosła ceny za jałówki i byki w wadze poubojowej. Niestety niedługo ceny mogą się zmienić – i to jest ta gorsza...
Dobra passa na rynku bydła mięsnego trwa do dzisiaj, bowiem niektóre zakłady płacą za byki w klasie R nawet 13,4 zł/kg. Z tygodnia na tydzień ceny rosną o około 20-40 gr/kg. Niestety należy się przygotować na obniżki, bo jak zapowiadają pracownicy skupów sytuacja za chwilę może się kompletnie odwrócić.
W niektórych krajach wprowadzane są restrykcje sprzed wakacji, a restauracje również mogą być niebawem zamknięte. Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie i to jedynie pogłoski. Zapowiadana kolejna fala zachorowań w Europie może znacząco, po raz kolejny zachwiać rynkiem. Ceny jałówek trzymają się mocno i wysoko, co oznacza, że nadal rynek jest stabilny i zapotrzebowanie się utrzymuje. Lekko wzrosła cena krów, ale nie należy spodziewać się w tej materii wielkich wzrostów, bo na rynku akurat tego towaru nie brakuje.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,58 zł/kg, za byka w klasie O 12,16 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,52 zł/kg, a za klasę O 11,76 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,72 zł/kg, a w klasie O za około 10,60 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,63 zł/kg, jałówek 5,70 zł/kg, a za krowy 5,40 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy