Ceny bydła – mamy dobre i złe wieści
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – mamy dobre i złe wieści

01.09.2020autor: Dorota Kolasińska

Dobra wiadomość jest taka, że większość zakładów znów podniosła ceny za jałówki i byki w wadze poubojowej. Niestety niedługo ceny mogą się zmienić – i to jest ta gorsza...

Dobra passa na rynku bydła mięsnego trwa do dzisiaj, bowiem niektóre zakłady płacą za byki w klasie R nawet 13,4 zł/kg. Z tygodnia na tydzień ceny rosną o około 20-40 gr/kg. Niestety należy się przygotować na obniżki, bo jak zapowiadają pracownicy skupów sytuacja za chwilę może się kompletnie odwrócić.

W niektórych krajach wprowadzane są restrykcje sprzed wakacji, a restauracje również mogą być niebawem zamknięte. Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie i to jedynie pogłoski. Zapowiadana kolejna fala zachorowań w Europie może znacząco, po raz kolejny zachwiać rynkiem. Ceny jałówek trzymają się mocno i wysoko, co oznacza, że nadal rynek jest stabilny i zapotrzebowanie się utrzymuje. Lekko wzrosła cena krów, ale nie należy spodziewać się w tej materii wielkich wzrostów, bo na rynku akurat tego towaru nie brakuje. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,58 zł/kg, za byka w klasie O 12,16 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,52 zł/kg, a za klasę O 11,76 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,72 zł/kg, a w klasie O za około 10,60 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,63 zł/kg, jałówek 5,70 zł/kg, a za krowy 5,40 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska  


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Światowy rynek wołowiny nadal niestabilny

Mimo, że w Polsce sytuacja wydaje się w miarę stabilna, to na rynkach światowych poziom spożycia wołowiny nadal nie wrócił na dawne tory. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Prognoza na rynku wołowiny – jakie będą ceny?

Według jesiennego raportu Credit Agricole odbudowa rynku wołowiny po kryzysie jeszcze trochę potrwa. Bank prognozuje, wzrost cen za żywiec w 2020 i 2021 r. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – rynek staje się nasycony

Mimo ubiegłotygodniowych zapowiedzi obniżek w tym tygodniu nikt nie obciął stawek za bydło mięsne. Ceny jeszcze utrzymują poziom.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)