Ceny bydła – lokalne zmiany stawek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – lokalne zmiany stawek

16.04.2020autor: Dorota Kolasińska

Po okresie świątecznym zakłady zmieniły cenniki, jednak bez konkretnych trendów. W jednych ceny rosną o 20 gr, w innych maleją za te same grupy zwierząt. Zobacz aktualne ceny!

Skutki koronawirusa na rynku bydła mięsnego odczuwają wszyscy europejscy hodowcy. W Polsce po okresie Wielkanocnym stawki w zakładach ubojowych skaczą. Największe zmiany obserwujemy w przypadku jałówek, tutaj sytuacja jest bardzo dynamiczna. Ceny, mimo, że przez wiele miesięcy były stabilne i na wysokim poziomie, teraz spadły nawet do 10 zł/kg wagi poubojowej. Półtusze jałówek trafiały przede wszystkim do sektora HORECA w całej UE, który niestety funkcjonuje w ograniczonym stopniu. Sytuacja na rynkach naszych największych odbiorców jest analogiczna do polskiej (również obserwujemy wahania), jednak zagraniczne sklepy chętniej kupują produkty od lokalnych zakładów i rolników. Na rynku bardziej widoczny jest patriotyzm zakupowy, zarówno u właścicieli sklepów i konsumentów. 

Ceny jałówek, krów i byków w klasie O i R wahają się lokalnie to o 20 gr/kg w górę, to o 20 gr./kg w dół. Ceny żywca wołowego we wszystkich kategoriach stoją jak zamurowane. 

W Europie średnie ceny młodych buhajów w klasie R są obecnie na poziomie 3,48 € / kg bez VAT. Na Włoskim rynku sytuacja lekko się ustabilizowała, nie obserwujemy już tak dużych skoków cenowych, jak w ubiegłym tygodniu. W ostatnich tygodniach nastąpił spadek popytu na cielęta na kluczowych rynkach eksportowych w wyniku pandemii. W Holandii na przykład ceny cieląt spadły nawet o 30 euro/szt, ze względu na niższy popyt wśród konsumentów na cielęcinę.  W Polsce z kolei brakuje materiału do opasu, a jeśli już jest, to okropnie drogi. 
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,88 zł/kg, za byka w klasie O 11,44 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,83 zł/kg, a za klasę O 11,23 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,29 zł/kg, a w klasie O 10,25 zł/kg. 

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,43 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – zła passa trwa

Sytuacja cenowa na rynku bydła z tygodnia na tydzień się pogarsza. Towaru jest dużo, magazyny zapchane, a zamówienia z zagranicy są o wiele mniejsze.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – sytuacja jest coraz gorsza

Niestety na rynku bydła mięsnego sytuacja robi się coraz poważniejsza. W skupie pojawia się coraz więcej byków i krów... a ceny spadają.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – lekkie obniżki jałówek i krów

W skupach notujemy niewielkie zmiany cenników. Trend idzie w kierunku obniżek cen jałówek i krów, ceny byków zmieniają się lokalnie i w zakresie 10-20 gr/kg wbc.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)