Ceny bydła: lokalne zmiany cenników. Świąteczny marazm?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła: lokalne zmiany cenników. Świąteczny marazm?

13.12.2022autor: Dorota Kolasińska

Na rynku pojawiło się lekkie i bardzo lokalne ożywienie w skupach. Ceny bydła w niektórych rejonach kraju poszły w górę, ale to jedynie chwilowa zmiana wywołana większym zapotrzebowaniem. Ile płacą za bydło w tym tygodniu?

Z artykułu dowiesz się

  • jakie są prognozy na rynku?
  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • jaka będzie cena bydła na koniec roku?
  • ile czasu będą obniżki? 
  • kiedy można się spodziewać podwyżek?

Niektóre zakłady pozbyły się nadwyżek wołowiny w magazynach i zostało jeszcze nieco miejsca, więc kontynuują ubój i dają trochę lepsze ceny, bo zależy im na towarze dobrej jakości. Podwyżki stawek dotyczą nielicznych ubojni i wynikają z chwilowo większego zapotrzebowania. 

W okresie świątecznym każda ubojnia działa inaczej, niektóre zamykają się już za tydzień, niektóre ograniczają ubój do kilku dni w tygodniu. A rolnicy jeśli sytuacja ich do tego nie zmusza, nie sprzedają, bo ceny nie są dla nich zadowalające. Mimo, że zakłady podają w cennikach określone stawki, to zwykle są one niższe niż oferują w rzeczywistości. Największe możliwości negocjacyjne mają hodowcy, którzy sprzedają jednorazowo kilkanaście sztuk, wyrównanych wagowo. Wtedy jest większa szansa wynegocjowania podwyżki. Bydło nie jest teraz mocno poszukiwane, bo nadal magazyny wielu zakładów są wypełnione mięsem po brzegi.

A na unijnym rynku ceny nieco wzrosły

- Systematyczny wzrost cen żywca wołowego utrzymuje się w Unii Europejskiej. Na przełomie listopada i grudnia 2022 r. średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 w UE ukształtowała się na poziomie 503,81 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 502,84 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 1% droższy niż przed miesiącem oraz o 17% droższy niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 489,13EUR/100 kg i była o 14,68 EUR (o 3%) niższa od średniej ceny w UE - czytamy w komunikacie KOWR.

r e k l a m a
Według MRiRW rolnicy w pierwszym tygodniu grudnia br. uzyskiwali średnio 11,67 zł/kg wż za byki, 9,03 zl/kg wż za krowy i 11,33 zł/kg za jałówki. Największy spadek cen obserwujemy w przypadku krów. 

Najwięcej za byki w wieku 12-24 miesięcy płaciły zakłady zlokalizowane w centrum kraju, średnio 11,75 zł/kg w wadze żywej (22,45 zł/kg wbc), najmniej zakłady zlokalizowane na północy kraju, bo 11,33 zł/kg wż. Tam również bydło ogółem najmocniej potaniało, bo około 2%.

Z naszej sondy wynika, że średnia cena za byki w wadze żywej to 13 zł, jednak z niektórych rejonów kraju od rolników płyną informacje, że jeszcze gdzieniegdzie udało się sprzedać byki za 14 zł/kg. Niestety to ostatnie podrygi takich cen, bo Nowy Rok nie wróży korzystnych zmian... 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 

dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Bydło mięsne: powstała lista 340 dobrych, zrównoważonych praktyk w ramach projektu BovINE

W końcowej konferencji w Brukseli (1 grudnia 2022 r.) wraz z partnerami projektu BovINE uczestniczyło ponad 250 osób z całej Europy, a także przedstawiciele DG Agri, DG Sante, Copa-Cogeca i EUFRAS. Zrównoważona hodowla bydła mięsnego będzie się dalej rozwijać dzięki pomysłom uczestników projektu i innowacyjnym rolnikom!

czytaj więcej
Bydło mięsne

Bydło w chowie otwartym otrzyma dopłaty w ramach dobrostanu krów mamek!

  Podczas wczorajszego spotkania Komitetu Monitorującego Krajowy Plan Strategiczny zapadły ważne zmiany w dobrostanie krów mamek. Obawy o dostęp do dopłat dla krów mamek utrzymywanych całorocznie na pastwisku przeciągały się od ogłoszenia pierwszych wersji KPS.  

czytaj więcej
Forum Rolników i Agrobiznesu

Andrzej Parzonko: WPR dąży do zrównoważenia w produkcji mleka, ale i większych kontroli

Jednym z naszych gości i prelegentem podczas panelu mleko oraz VII Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu był Andrzej Parzonko z SGGW. W rozmowie z red. Marcinem Jajorem zaznaczył, że nowa WPR dla hodowców to duże wyzwanie. Profesor mówił także o prognozach na rynku mleka. Zobacz wywiad!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)