Ceny bydła: krów za mało, są podwyżki
Miały być obniżki cen byków, a zamiast tego zakłady podniosły ceny krów. Jedynie niektóre zakłady zdecydowały się na cięcia w przypadku byków - jak duże? Sprawdź!
Zakłady zajmujące się skupem bydła mięsnego w ubiegłym tygodniu zapowiadały, że będą obniżać ceny byków. Owszem, niektóre się zdecydowały, ale obniżki są bardzo nieśmiałe. Na rynku obecnie rośnie zapotrzebowanie na krowy, co może mieć związek z tym, że konsumenci chętniej sięgają po fast foody z dowozem lub biorąc jedzenie na wynos, niż chadzają do restauracji, ze względu na pandemię. Wiadomo, że wołowina pochodząca z krów przeznaczona jest do produkcji hamburgerów w jednej z najpopularniejszych sieciówek.
Zakłady dość solidarnie podniosły ceny krów w skupach, a są to podwyżki wcale niemałe, bo nawet o 0,5-1 zł/kg. W UE ceny krów od kilku miesięcy systematycznie rosły, teraz średnio rolnicy otrzymują 3,64 euro/kg w wadze poubojowej (powyżej 16 zł/kg). Stawki od ubiegłego roku wzrosły o 33%. Praktycznie wszędzie brakuje krów, to także wynika z dość dobrych cen mleka, przynajmniej na polskim rynku. Przy obecnych kosztach produkcji, to może nie rewelacja, ale zawsze jeden z powodów, żeby nie brakować stada.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,21 zł/kg, za byka w klasie O 18,77 zł/kg wbc.
Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 15,96 zł/kg, a w klasie O za około 15,90 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 11,32 zł/kg, jałówek 9,25 zł/kg, a za krowy 7,96 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy