Ceny bydła – koniec podwyżek?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – koniec podwyżek?

09.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Zakłady ubojowe nie proponują w tym tygodniu wyższych cen, w porównaniu do ubiegłotygodniowych stawek. Można zaobserwować drobne korekty, ale jedynie lokalne.

Niestety w tym tygodniu nie obserwujemy masowych podwyżek. Jedynie kilka ubojni podniosło stawki w wadze poubojowej o 20 gr/kg we wszystkich kategoriach oraz jeden zakład podniósł cenę byków w wadze żywej o 50 gr/kg. 

Zakłady deklarują większe zamówienia przygotowywane na eksport, jednak podaż krajowa także się zwiększyła. Niestety trudno prognozować dalsze wzrosty czy spadki. 

We Włoszech ceny byczków lekko wzrosły (o niecały 1%) do 3,77 euro/kg, ceny jałówek w klasie R niestety zanotowały spadek w porównaniu do ubiegłego tygodnia o 18% do ceny 3,41 euro/kg. Ceny krów także spadły o 5,4% do 2,64 euro/kg. W Niemczech z kolei we wszystkich grupach obserwujemy wzrosty od 2 do 6%, we Francji wzrosty cenników są nieco niższe, rzędu 0,5-18%. 

Sytuacja na rynku europejskim i światowym jest w trakcie stabilizacji, stąd wahania. Na nowo uruchamiane są niektóre kanały dystrybucji i badany jest rynek pod kątem zapotrzebowania na wołowinę, ponadto podpisywane są nowe kontrakty, dlatego dość trudno prognozować, kiedy sytuacja wróci do normy...
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,79 zł/kg, za byka w klasie O 11,40 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,38 zł/kg, a w klasie O za około 10,28 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Do 2050 r. hodowla bydła mięsnego zmieni się

Unia Europejska przygotowuje się do przejścia na gospodarkę niskoemisyjną, będzie musiało się zmienić rolnictwo, produkcja zwierzęca, w tym hodowla bydła mięsnego.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – lekkie zamieszanie

Na krajowym rynku cenowe zamieszanie. Niektóre zakłady obniżają ceny, niektóre podnoszą – wszystko zależy od zamówień, eksportu i lokalnej produkcji żywca wołowego.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – znów ruszyły do góry!

Mimo ubiegłotygodniowego przystopowania podwyżek, w tym tygodniu kolejne zakłady wprowadziły korekty cenników – stawki poszły w górę!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)