Opłacalność chowu bydła mięsnego. Jak sytuację oceniają hodowcy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Opłacalność chowu bydła mięsnego. Jak sytuację oceniają hodowcy?

07.04.2023

  W hodowli bydła mięsnego nie ma tak dużych wahań cen skupu, jak w przypadku tuczników, jednak z opłacalnością produkcji jest różnie. Co mówią hodowcy o sytuacji na rynku bydła przed Świętami Wielkanocnymi?

- Ceny trzymają się na dosyć stabilnym poziomie. Są tygodnie, że cena idzie troszeczkę na dół, troszeczkę na górę. Aczkolwiek rentowność też nie jest za wysoka, ze względu na wysokie koszty produkcji i pasz. To nas trochę blokuje – mówi Gerard Grohlich, rolnik z Olbrachcic. Opłacalność zależy również od rodzaju chowu – opasu materiału z zakupu, hodowli mamek i sprzedaży odsadków lub chowu zamkniętego z opasem buhajów oraz przede wszystkim od dostępnych w gospodarstwie gruntów. 

- Utrzymujemy około 70-80 krów mamek. Zajmujemy się produkcją odsadków, od około 2 lat. Pomysł narodził się z tego, że z żoną przejęliśmy gospodarstwo po teściach, gdzie utrzymywali wcześniej krowy mleczne. Produkcja została zakończona, ale chcieliśmy zagospodarować istniejące tam budynki i dużą ilość użytków zielonych – łąk i pastwisk. Są to tereny podmokłe, bagienne, niemożliwy byłby inny sposób ich zagospodarowania. Jakość paszy nie jest rewelacyjna, tak żeby mogłaby posłużyć do tuczu. Dla krów mamek jest to dobry towar – mówi Sebastian Ledwoch, rolnik z Trawników.

Ceny bydła są przyzwoite, ale mogłyby być wyższe

Według rolników ceny trzymają się jeszcze na przyzwoitym poziomie, chociaż częściej spadają, niż rosną.

- Na pewno lepiej się wychodzi na bydle niż tucznikach. To też nie jest rewelacja, jeśli spojrzymy na stosunek cen do kosztów. Mam około 170 opasów limousine, charolaise i krzyżówki lm x ch. To typowo mięsne rasy, lepiej się wybijają i szybciej rosną – dodaje Jan Piechaczek, rolnik z Jaśkowic. Według hodowcy na ten moment nie jest źle, ale zawsze mogłoby być lepiej.

Zobacz, ile w tym tygodniu zakłady w Polsce płacą za byki, jałówki i krowy w najnowszych notowaniach top agrar Polska.

Tekst Kolasińska

Film, zdjęcia i montaż Mariusz Drożdż

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła mięsnego: presja na obniżki

Importerzy wymuszają obniżki cen wołowiny z polskich zakładów. Niektóre z nich idą za unijnym trendem i obniżają stawki, na szczęście nie wszystkie. Ile płacą zakłady w tym tygodniu?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny w skupie bydła drgnęły znów do góry

Niektóre krajowe zakłady podniosły ceny byków i krów. Podwyżki nie są powalające, a wzrostu zainteresowania polską wołowiną, mimo, że już jest sporo tańsza - jak nie było, tak nie ma. Jest za to presja na obniżki, ale rolnicy nie dają sobie w kaszę dmuchać.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: małe podwyżki, ale nie wszędzie

Rolnicy czekali na wzrost cen bydła, jednak podwyżki nie są spektakularne. Zakłady płacą nieco więcej niż w ubiegłym tygodniu za byki i jałówki. Jakie stawki w skupach?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)