Brazylia – nowy światowy rekord w eksporcie wołowiny
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Brazylia – nowy światowy rekord w eksporcie wołowiny

25.09.2020autor: Dorota Kolasińska

USDA przewiduje, że Brazylia w tym roku ustanowi nowy rekord w eksporcie wołowiny. Ekwiwalent wagi eksportowanych tusz wyniesie nawet 2,5 mln ton… 

USDA szacuje, że Brazylia ustanowi rekord w eksporcie wołowiny w 2020 r., bowiem ma wynieść ponad 2,5 mln ton w ekwiwalencie wagi tusz, co stanowiłoby około 24% światowego eksportu… Z kolei w 2021 r. eksport ma wzrosnąć o kolejne 8% do 2,7 mln ton.

Głównym odbiorcą brazylijskiej wołowiny są Chiny (48% eksportu z Brazylii), tylko do sierpnia Chiny zaimportowały aż 530 tys. ton wołowiny, a wzrost wynosi 145% w stosunku do ubiegłego roku. Wzrost importu z Brazylii obserwowany jest w Arabii Saudyjskiej, Filipinach i Singapurze. 

Ze względu na zmniejszony poziom uboju ceny bydła w Brazylii w ostatnich miesiącach były wyższe niż w ubiegłych sezonach, a Brazylijczycy chcą jeszcze zwiększyć pogłowie bydła w przyszłym roku. Gospodarkę brazylijską napędzają także stabilne koszty pasz. USDA przewiduje, że w 2021 r. brazylijska produkcja wołowiny wyniesie 10,5 mln ton masy tusz (cwt), co oznacza wzrost o 4,1% w stosunku do 2020 roku.

W Brazylii producenci wołowiny mają szereg programów wsparcia produkcji np. dotacje na poprawę pastwisk, programy krzyżowania z wykorzystaniem importowanej genetyki bydła, zakup wysokiej jakości materiału siewnego i coraz częstsze stosowanie technologii reprodukcyjnych. W wyniku tych programów nastąpiła również poprawa wagi tusz.

Brazylia z roku na rok, staje się coraz większym graczem na rynku i zagraża europejskim producentom wołowiny, gdyż koszty opasu i odchowu są niższe, a ceny za które Brazylijczycy sprzedają bydło lub wołowinę, są wysoce konkurencyjne na światowym rynku. Jednak warto pamiętać o tym, że standardy dotyczące chowu i hodowli są zupełnie inne niż w UE. 

oprac. dkol na podst. euromeatnews.com
Fot. Pixabay
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Mięso w sklepach nie będzie oznaczane znakiem "Bez uboju rytualnego"

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie prowadzi prac legislacyjnych zmierzających do wprowadzenia znaku "Bez uboju rytualnego" do oznaczania mięsa sprzedawanego na polskim rynku - wynika z odpowiedzi sekretarza stanu w MRiRW Szymona Giżyńskiego na interpelację posłów Koalicji Obywatelskiej.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Porozumienie UE-Mercosur wraca jak bumerang

Oprócz problemów, jakie pojawiły się na rynku krajowym dotyczącym uboju bydła, w UE trwa dyskusja na temat umowy handlowej z krajami z grupy Mercosur. Przedstawiciele organizacji reprezentujących europejski sektor mleczarski wyrażają swoje obawy dotyczące sprawiedliwości handlu i późniejszych problemów rolników. 

czytaj więcej
Ceny strączkowych

USA gonią brazylijskie rekordy w soi

Rynek oleistych i białkowych od roku zasypują kolejne informacje o rekordowych zbiorach soi w Brazylii, tym razem eksperci zwracają uwagę na bardzo dobrą kondycję upraw w USA i prognozują spore wzrosty zbiorów na ten sezon.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)