Lokalne zatrzęsienie burakochwastów. Zmora plantatorów buraków cukrowych
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Lokalne zatrzęsienie burakochwastów. Zmora plantatorów buraków cukrowych

26.07.2023autor: Jacek Daleszyński

W tym roku lokalnie niektórzy z plantatorów buraka zmagają się z liczniejszymi niż dotychczas burakochwastami. To niestety wynik niedopilnowań z lat poprzednich.

Pozostawione na plantacjach buraków pośpiechy w latach poprzednich teraz wracają ze zwielokrotnioną siła. Chociaż nie wytwarzają wielu kiełkujących nasion, to i tak są one źródłem wielu burakochwastów w uprawach następczych (na zdjęciu plantacja tegoroczna z pośpiechami i burakochwastami). Nie stanowią one większego zagrożenia w uprawach innych niż buraki, bo tam można je skutecznie zwalczać, np. sulfonylomocznikami czy regulatorami wzrostu. Gorzej, jeśli mamy z nimi do czynienia w burakach. Wtedy chemicznie nic nie jesteśmy w stanie zrobić i trzeba je wyrwać i koniecznie usunąć z plantacji.

Pośpiech czy burakochwast?

Jeśli nasiona burakochwastów znajdą się w materiale siewnym, po jego wysianiu zawsze będą rosły w rzędach w miejscu prawidłowo rozwijających się roślin. Jeśli znajdują się między rzędami to pochodzą z nasion osypanych z pędów nasiennych dojrzewających w poprzednich sezonach. Wytwarzają one  rozgałęziające się już od korzenia pędy nasienne.

r e k l a m a

Zobacz także: Buraki cukrowe i chwościk – odmiana tolerancyjna czy odporna?


Burakochwasty pochodzące z materiału siewnego rozmieszczone są na plantacji raczej pojedynczo i nie tworzą większych skupisk. Wyrastające z osypanych wcześniej nasion tworzą zagęszczenia placowe lub podłużne. Wynika to z faktu osypania się nasion z jednej lub kilku roślin i ich rozwleczeniu zabiegami agrotechnicznymi po polu. Mogą one zatem rosnąć także w innych uprawach w płodozmianie.

Cechą charakterystyczną burakochwastów jest też czerwone lub fioletowe przebarwienie łodyg w kątach liści oraz u ich nasady. Przebarwienie takie można zaobserwować także na młodych siewkach burakochwastów, choć nie na wszystkich. Wtedy na czerwono zabarwiona jest łodyżka podliścieniowa (hipokotyl). Pozwala to na ich wczesne rozpoznanie i usunięcie z plantacji, choć jest to bardzo uciążliwe i czasochłonne. Charakterystyczny dla burakochwastów jest też brak typowego korzenia spichrzowego. Zamiast niego rośliny mają cienki i twardy korzeń palowy z licznymi korzeniami bocznymi.

Pośpiech zawsze w rzędzie

Pośpiechy zawsze rosną w wysianym rzędzie. Wybijanie roślin w pędy nasienne powoduje niska temperatura (wiosenne przymrozki) podczas wschodów i rozwoju młodych roślin. Niektóre z nich reagują na to jarowizacją i przechodzą z fazy wegetatywnej (produkcja masy) w generatywną (produkcja nasion). Roślina wytwarza wtedy jeden, gruby, zazwyczaj nierozgałęziony od dołu pęd nasienny. Zawiązuje się na nim mniej nasion niż w przypadku burakochwastów i następuje to zdecydowanie później niż w ich przypadku – nawet 2–3 miesiące. Pośpiechy zatem z reguły nie muszą być źródłem zachwaszczania w kolejnych sezonach. W odróżnieniu od burakochwastów, pośpiechy zawsze są zabarwione jednolicie na zielono, mają korzeń spichrzowy (mniejszy niż u roślin normalnie rozwijających się) i zawsze pojawiają się tylko na polach z burakami cukrowymi.

jd, fot. Daleszyński
autor Jacek Daleszyński

Jacek Daleszyński

<p>redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Buraki cukrowe

Opłacalność uprawy buraka cukrowego. Czy w tym roku też zyskamy?

Obecnie produkcja buraka cukrowego na tle innych upraw jest bardzo korzystna. Oczywiście efekt ekonomiczny w rolnictwie to wypadkowa kilku czynników – ceny, pogody, plonów, jakości, rodzaju umowy sprzedaży itp. Jak to z burakiem bywało w latach poprzednich?

czytaj więcej
Buraki cukrowe

Na buraku śmietka i szarek

Ciepła pogoda sprzyja żerowaniu szkodników. Na buraku pojawił się szarek komośnik i śmietka burakowa. Oto najświeższa informacja z centralnej Wielkopolski.

czytaj więcej
Buraki cukrowe

Buraki cukrowe i chwościk – odmiana tolerancyjna czy odporna?

Chorobą, z którą zmagają się plantatorzy buraka od momentu, kiedy został wprowadzony do uprawy, jest chwościk. Wywołujący chorobę grzyb Cercospora beticola występuje powszechnie we wszystkich rejonach uprawy tej rośliny. Jego szkodliwość uwarunkowana jest przede wszystkim pogodą. Od ponad stu lat prowadzone są prace nad opracowaniem skutecznych metod walki z chwościkiem. Przez cały ten okres najskuteczniejsza była oczywiście ochrona chemiczna. Jednak w ostatnich latach w UE podjęto decyzję o wycofaniu ze stosowania szeregu substancji czynnych, co znacznie ograniczyło możliwości plantatorów w tym zakresie (restrykcji takich nie ma w krajach nienależących do Unii Europejskiej). Innym, znacznie trudniejszym sposobem walki z chorobą, jest hodowla odpornościowa. Zajmuje ona znacznie więcej czasu i wymaga dużych nakładów.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)