Jak rolnik może zarabiać na zrównoważonej produkcji żywności? Weź udział w bezpłatnym webinarium!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak rolnik może zarabiać na zrównoważonej produkcji żywności? Weź udział w bezpłatnym webinarium!

06.11.2022

Rolnictwo ewoluuje na naszych oczach. Doświadczamy zmian klimatu, nowych przepisów i norm prawnych, innych wymagań konsumentów oraz firm, które skupują i przetwarzają płody rolne. Jak zrozumieć te zmiany, dostosować się do nich bez strat w produkcji i – co najważniejsze – zarabiać więcej w gospodarstwie dzięki ich wdrożeniu? To zagadnienia, o których będziemy dyskutować już niebawem w gronie praktyków i ekspertów podczas webinarium dotyczącego zrównoważonej produkcji w rolnictwie.

Na czym polega zrównoważona produkcja żywności w rolnictwie?

Już w czwartek 24 listopada 2022 roku Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak Tygodnik Poradnik Rolniczy, Top Agrar Polska,WiOM Warzywa i Owoce Miękie czy Sad Nowoczesny wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” zapraszają na webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”.

Webinarium jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Część z nich już wdrożyła u siebie te zasady, a niektórzy wprowadzili w swoich gospodarstwach wybrane dobre praktyki i potrzebują więcej wiedzy oraz informacji w tym zakresie. Wielu producentów rolnych stosuje już zasady produkcji zrównoważonej zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, ale nie są tego do końca świadomi.

Czym jest produkcja zrównoważona? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawią główne założenia, wskażą obszary działania, wytłumaczą proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiedzą najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.

r e k l a m a

Jaki jest program Webinarium o zrównoważonej produkcji żywności w rolnictwie?

A oto jaki będzie program webinarium, które rozpocznie się 24 listopada 2022 roku od godz. 13:00.

  • 13:00 – Rozpoczęcie webinarium i wprowadzenie do tematu – Bartłomiej Czekała, Dyrektor PWR Online/Redaktor Naczelny Portali Grupy PWR.
  • 13:05 - Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie – Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.
  • 13:15 – Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? – Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
  • 13:30 – Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy – Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.
  • 13.50 - Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty.
  • Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas
  • Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska
  • Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA
  • Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions
  • Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska
  • Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm
  • 14.45 - Pytania od uczestników webinarium
  • 14.55 - Podsumowanie debaty
  • 15.00 - Zakończenie webinarium

Jak wziąć udział w webinarium?

Zachęcamy serdecznie do udziału w bezpłatnym webinarium. Wystarczy zarejestrować się pod adresem webinar.pwr.agro.pl. Dodatkowo podczas rejestracji można zadać pytanie naszym prelegentom. Odpowiedzi na te pytania pojawią się podczas transmisji webinarium.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy produkcja zrównoważona w rolnictwie może się opłacać? Weź udział w webinarze

Jak poradzić sobie ze zrównoważoną produkcją z uwzględnieniem środków do produkcji i dobrostanu zwierząt, które będzie obowiązywało od przyszłego roku? Odpowiedź na te i wiele innych pytań w webinarze dla rolników.

czytaj więcej

Rolnicy we Francji będą bez wody przez protesty aktywistów? „To ekoterroryzm"

Pod koniec października we Francji doszło do manifestacji, które przerodziły się w brutalne starcia z policją. Grupa ekologicznych aktywistów usiłowała zablokować budowę zbiornika retencyjnego, który ma być zbawieniem dla rolników, którzy tracą plony przez suszę. Aktywiści używali nawet koktajli Mołotowa wobec policjantów! Szef francuskiego MSW uznał takie działania za ekoterroryzm.

czytaj więcej

Burza w Sejmie o zboże z Ukrainy. „Rolnicy stracili 10 mld zł. Kto na tym zarobił?”

Nie ustaje zamęt wokół zboża z Ukrainy, które trafiło na polski rynek i zdestabilizowało go. Do tego doszły jeszcze wiadomości o tym, że do polskich młynów miało trafić tzw. zboże techniczne zza wschodniej granicy. W Sejmie rozmowy na ten temat zdominowały obrady. Jakie stanowiska prezentowali politycy?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)