Aż o 7% spadły ceny produktów rolnych. Które najbardziej?
Jak podaje GUS, w maju 2020 roku ceny skupu podstawowych produktów rolnych spadły aż o 7% w porównaniu do poprzedniego roku i o 3,3% w porównaniu do kwietnia. Które produkty najbardziej staniały, a za które płacono więcej?
W poniedziałek 22 czerwca 2020 roku Główny Urząd Statystyczny poinformował o średnich cenach skupu podstawowych produktów rolnych w maju. Za podstawowe produkty rolne GUS uważa: pszenicę, żyto, żywiec wołowy, żywiec wieprzowy, drób oraz mleko krowie.
W maju w porównaniu do poprzedniego roku spadły ceny praktycznie wszystkich głównych produktów rolnych z wyjątkiem pszenicy i kukurydzy.
Z kolei w porównaniu do kwietnia 2020 roku spadły ceny ziemniaków, żywca wieprzowego, drobiu i mleka, a zdrożał żywiec wołowy i wzrosły ceny wszystkich zbóż.
Rosną ceny pszenicy i kukurydzy, dramatyczny spadek cen żyta
W porównania do poprzedniego miesiąca wszystkie zboża zdrożały. Jednak analogia do poprzedniego roku nie wygląda już tak optymistycznie.
- Średnia cena pszenicy w maju wynosiła 81,56 zł/dt, czyli o 1,8% więcej niż w kwietniu oraz o 3,2% w porównaniu do maja 2019 r.
- Cena żyta wyniosła 60,66 zł/dt i chociaż była wyższa o 2,4% w porównaniu do kwietnia, to była o wiele niższą niż w poprzednim roku – spadła aż o 19,5%.
- Średnio za jęczmień w punktach skupu można było otrzymać 69,25 zł/dt, czyli o 2,1% więcej niż w kwietniu oraz o 12,2% mniej niż w maju 2019 r.
- W maju średnia cena pszenżyta w punktach skupu wyniosła 67,20 zł/dt i była o 2,1% wyższa w porównaniu do poprzedniego miesiąca i jednocześnie o 11,4% niższa niż w maju 2019 roku.
- W punktach skupu średnia cena owsa wynosiła 64,37 zł/dt i była o 0,6% wyższa niż przed miesiącem i o 10,1% niższa niż przed rokiem.
- Natomiast za 1 dt kukurydzy płacono 71,92 złotych, czyli o 0,8% więcej niż w kwietniu i o 3,2% więcej niż w maju 2019 roku.
Z kolei średnia cena ziemniaków wynosiła 83,33 zł/dt, czyli o 2,5% mniej niż w poprzednim miesiącu i o 6,4% mniej niż w maju 2019 roku.
Duże spadki cen żywca wołowego i wieprzowego
W porównaniu do kwietnia nieznacznie poprawiły się ceny żywca wołowego. Jednak w porównaniu do analogicznego okresu z tamtego roku mamy do czynienia z dużymi spadkami.
Punkty skupu za żywiec wołowy średnio płaciły 6,22 zł/kg, czyli o 1.7% więcej niż w kwietniu i 4,5% mniej niż w maju 2019 roku. Podobnie wyglądała sytuacja w odniesieniu do młodego bydła, którego średnia cena wynosiła 6,32 zł/kg i była o 1,6% wyższa niż przed miesiącem i o 4,2% niższa niż przed rokiem.
Za żywiec wieprzowy punkty skupu średnio płaciły 5,31 zł/kg – oznacza to spadek aż o 12,6% w porównaniu do kwietnia 2020 roku o spadek o 8,9% w porównaniu do maja 2019 roku.
Spadły także ceny drobiu o 0,8% w porównaniu do poprzedniego miesiąca i o 14,3% w porównaniu do maja 2019 roku. Średnia cena za 1 kg drobiu wynosiła 3,31 złotego.
Spadek cen mleka
Również ceny skupu mleka spadły o 1,5% w porównaniu do kwietnia i o 2,8% w porównaniu do maja 2019 roku. Średnia cena skupu mleka w maju wyniosła 130,88 zł/hl, czyli niespełna 1,31 zł/litr.
Najwyższe ceny za mleko były w woj. podlaskim (138,54 zł/hl), lubuskim (134,75 zł/hl) i warmińsko-mazurskim (133,63 zł/hl). Z kolei najniższe ceny były w woj. łódzkim (123,07 zł/hl), świętokrzyskim (122,75 zł/hl) i małopolskim (121,96 zł/hl).
Paweł Mikos
Fot. Pixabay
Paweł Mikos
redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”
Paweł Mikos – redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”, specjalista z zakresu kwestii polityczno-społecznych wsi i odnawialnej energii
Najważniejsze tematy