7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
r e k l a m a
Partnerzy portalu

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra – to hasło tegorocznego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Ma on zwrócić uwagę na rolę każdego ogniwa w łańcuchu dostaw żywności: zarówno rolników, jak i przetwórców, sprzedawców i konsumentów.

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Jest to inicjatywa ustanowiona w 2018 roku przez Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Hasłem przewodnim tegorocznego dnia brzmi: Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra.

r e k l a m a

Dlaczego to takie ważne?

Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie, dlatego tak istotna jest kwestia odpowiedzialności wszystkich osób zaangażowanych w łańcuchu dostaw żywności: od producentów, przetwórców, przez przewoźników, dystrybutorów, detalistów, kucharzy, aż po konsumentów. A zagrożenie tego bezpieczeństwa jest niestety możliwe na każdym etapie łańcucha.

Może to dotyczyć różnych mechanizmów zanieczyszczania żywności, np.

  • fizycznych,
  • chemicznych,
  • mikrobiologicznych.

W tym pandemicznym roku w promocji obchodów służy Internet

Ze względu na trudną sytuację epidemiologiczną tegoroczne obchody są prowadzone za pomocą Internetu i kanałami społecznościowymi.

Jednym z punktów programu jest dyskusja zorganizowana przez komisję do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ONZ, która poświęcona jest poświęconej roli nauki w zachowaniu bezpieczeństwa żywności w teraźniejszości - ale i w przyszłości. Wydarzenie odbywać się będzie w języku angielskim z tłumaczeniem na język francuski, hiszpański, rosyjski, chiński i arabski. Eksperci odpowiedzą na pytania uczestników.

Pamiętajmy, że naprawdę bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Na podstawie: IJHARS
Zdjęcie: Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rolnicy z AgroUnii przekazali żywność bezdomnym

Działacze Agrounii rozdali w czwartek rano 10 ton ziemniaków, Chcąć tym zwrócić uwagę na sytuację, w jakiej w obliczu pandemii znaleźli się rolnicy, a także promować polską żywność.

czytaj więcej

Żywność pod kontrolą jednej inspekcji – jakie są wyniki działalności IJHARS?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest jednostką, która zajmuje się kontrolowaniem żywności na drodze od producenta do konsumenta i w takiej formie funkcjonuje już od roku. Jak przedstawia się raport z funkcjonowania IJHARS z tego okresu?

czytaj więcej
Aktualności

AgroUnia: zdrowa żywność w Polsce jest dyskryminowana

Rząd niszczy polskie rolnictwo ekologiczne - twierdzi AgroUnia, która zwraca uwagę, że w lipcu zeszłego roku po cichu dokonano zmiany przepisów dotyczących podatku VAT. W efekcie VAT na produkty biologiczne i naturalne wynosi obecnie 23%, a na środki chemiczne, w tym glifosat tylko 8%.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)