AgroUnia: zdrowa żywność w Polsce jest dyskryminowana
r e k l a m a
Partnerzy portalu

AgroUnia: zdrowa żywność w Polsce jest dyskryminowana

21.04.2021autor: wk

Rząd niszczy polskie rolnictwo ekologiczne - twierdzi AgroUnia, która zwraca uwagę, że w lipcu zeszłego roku po cichu dokonano zmiany przepisów dotyczących podatku VAT. W efekcie VAT na produkty biologiczne i naturalne wynosi obecnie 23%, a na środki chemiczne, w tym glifosat tylko 8%.

Działacze AgroUnii dzisiejszą konferencję prasową zorganizowali przed warszawskim bazarkiem przy Hali Mirowskiej. Ich zdaniem, zdrowa żywność w Polsce jest dyskryminowana. A co więcej będzie coraz droższa.

- Wszystkim umknęło to co się stało w Polsce w lipcu 2020 r. Wtedy VAT na produkty ekologiczne, biologiczne te, które wspomagają rośliny w sposób naturalny i szeroko pojęte mikrobiologiczne produkty, które są używane do produkcji roślin, które poprawiają strukturę gleby został wyrzucony z niższej stawki VAT 8% na stawkę 23% - mówił Michał Kołodziejczak, lider AgroUnii.

W efekcie Polska stała się jedynym krajem w Unii Europejskiej, gdzie takie naturalne mikrobiologiczne produkty oraz hummusy są na najwyższej dopuszczalnej stawce VAT.

- Polska, zdrowa ekologiczna żywność bez pozostałości substancji aktywnych chemicznych jest droga, ciężko dostępna a jej produkcja będzie drożeć. Zdrowa, polska żywność będzie tylko dla bogatych, dla tych, których na to stać. A ludzie najubożsi poniosą konsekwencje nieudolności rządu i złych ustaw – tłumaczył Michał Kołodziejczak, który zapowiedział, że jeszcze dzisiaj list w tej sprawie do Premiera Mateusza Morawieckiego zostanie złożony w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.    

Zdaniem działaczy AgroUnii sytuacja jest absurdalna, ponieważ obecnie VAT na takie środki jak np. glifosat jest niższy niż VAT środki ekologiczne. W liście do premiera związkowcy będą domagać się zmiany tych przepisów.

- Trendy w całej Europie idą w kierunku ekologii, aby produkować zdrową żywność. A jak my mamy ją produkować kiedy ministerstwo finansów i ministerstwo rolnictwa nie dbają o to, aby były odpowiednie stawki VAT. Od trzech lat stosuję środki ekologiczne. One bardzo mocno pomagają mi w produkowaniu zdrowej żywności. Te środki biologiczne przyczyniają się do rozwoju roślin bez nadmiernego stosowania fungicydów z ograniczonym stosowaniem nawozów mineralnych –  podsumował Filip Pawlik z AgroUnii. wk

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Wybory w Rzeszowie. AgroUnia pyta o wsparcie rolnictwa

Dziś w Rzeszowie Michał Kołodziejczak, lider AgroUnii pytał kandytatów na prezydenta tego miasta o pomysły na rozwój drobnego handlu i dostępu do polskiej, zdrowej żywności. W jego ocenie kampania przedwyborcza była wyjątkowo jałowa.

czytaj więcej

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra – to hasło tegorocznego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Ma on zwrócić uwagę na rolę każdego ogniwa w łańcuchu dostaw żywności: zarówno rolników, jak i przetwórców, sprzedawców i konsumentów.

czytaj więcej
Aktualności

AgroUnia walczy o znakowanie żywności

AgroUnia zapowiada dalszą walkę o odpowiednie znakowanie produktów żywnościowych w sklepach. Na celownik bierze teraz marki własne sieci handlowych. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)