Sady intensywne 2019 – Zuzi Gala
Przegląd struktury odmianowej sadownictwa światowego pozwala mniemać, że po okresie supremacji w produkcji jabłek grupy McIntosh, a potem Golden Delicious, obecnie mamy coraz częściej do czynienia z dominującą pozycją grupy Gali.
Najlepiej bodaj widać to na Półkuli Południowej, gdzie Gala jest zdecydowanym liderem i stanowi prawie 38% produkcji. Ale nawet w sadownictwie amerykańskim, chociaż Red Delicious w dalszym ciągu znajduje się na pierwszej pozycji (21% zbiorów), Gala ustępuje mu niewiele, stanowiąc ponad 18%. Trochę podobną sytuację mamy w UE, gdzie G. Delicious od lat dzierży prymat, ale pozycja tej odmiany słabnie. Pod koniec ubiegłego wieku stanowiła ona prawie 40% produkcji, zaś obecnie jest to już tylko 19,6%. Grupa Gali, znajdująca się na drugim miejscu, to już prawie 12% produkcji, a jej znaczenie w dalszym ciągu rośnie. W Polsce sytuacja jest mniej dynamiczna, bo wg GUS Gala stanowi w zbiorach tylko 4,5%. Jednak w badanych gospodarstwach ten odsetek przekracza 6%. Zgodnie z danymi szkółkarzy zapotrzebowanie na drzewka Gali ciągle rośnie. W polskim sadownictwie Gala od lat pozostaje jedną z najbardziej rentownych odmian. Pozycję tę zawdzięcza przede wszystkim eksportowi.
W świetle wszystkich podanych liczb i zarysowanych tendencji Gala pozostaje zatem jedną z najważniejszych i najbardziej perspektywicznych odmian. Wolno więc sądzić, że jej zbadanie w kwaterach intensywnych było decyzją racjonalną. W tym celu w 2013 r. posadzono kwaterę sportu Zuzi Gala złożoną z drzewek siedmiomiesięcznych.
Charakterystyka plonu
Przed przystąpieniem do takowej konieczne jest poczynienie dwóch uwag. Pierwsze owocowanie odnotowano dopiero w roku 2015 (tabela), chociaż powinno ono mieć miejsce rok wcześniej. Było to spowodowane dużymi szkodami, jakie wyrządził w tej kwaterze w 2014 r. w trakcie kwitnienia przymrozek napływowy. W roku 2018 natomiast z powodu znacznych szkód wyrządzonych przez grad na początku sierpnia owoce ze wszystkich kwater doświadczenia byliśmy zmuszeni zebrać w połowie tego miesiąca. Dlatego też w tym roku charakterystyka plonu ograniczyła się tylko do jego ilości. Z powodu przyspieszenia zbioru o 5–6 tygodni można z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że waga plonu była zaniżona o 20–30%
Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika "Sad nowoczesny". Sprawdź nasza ofertę!
Najważniejsze tematy