Przetwory od rolnika: pomysł na zdrowy prezent
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przetwory od rolnika: pomysł na zdrowy prezent

13.12.2020autor: Kamila Szałaj

Przetwory z superowoców to ciekawy pomysł na prezent świąteczny. Rośnie waga jaką przywiązujemy do zdrowia i nasza wrażliwość ekologiczna. Mniej pieniędzy i silna reorientacja na zdrowie tworzą dobrą koniunkturę na przetwory z owoców jagodowych. Oto opinie przetwórców, którzy przygotowali oferty świąteczne.

- Mamy wyjątkowe, a przede wszystkim zdrowe upominki. Produkujemy żywność i soki według tradycyjnych metod, bez stosowania konserwantów czy substancji wzmacniających smak i aromat. Pyszny, słodko-kwaśny dżem, syropy idealne do zimowych herbat czy pełne witamin soki. To wszystko znaleźć można również w zestawach upominkowych. Gotowy zestaw świąteczny z rzemieślniczymi produktami to idealny prezent pod choinkę na tegoroczne święta - mówi Aleksandra Buła, Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka.

- Atrybutem superowoców jest zawartość antocyjanów i polifenoli. Uzupełniają każdą zdrową dietę. Podwyższają odporność i hamują aktywność wirusów w organizmie. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Te przetwory przez lata trafiały na stoły w Korei, Chinach, Singapurze, w Niemczech czy we Włoch, że wymienię te największe rynki. Dziś realizujemy zamówienia na „świąteczne stoły” w Polsce. Serce rośnie! – mówi Piotr Nowak, plantator aronii i producent ekologicznych przetworów, prezes Korab Garden.

- Jakość w dzisiejszych czasach to podstawa zdrowej, bogatej i zbilansowanej diety. W porach roku kiedy dostępność do świeżych owoców i warzyw jest ograniczona przetwory wyprodukowane z certyfikowanych owoców i warzyw mogą nam zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd rosnące zapotrzebowanie - mówi Stanisław Trzonkowski, Gospodarstwo Ogrodnicze Stanisław Trzonkowski.
r e k l a m a

Mądre prezenty zdaniem ekspertów  

Odpowiedzialność za siebie i innych łączymy ze strachem o nasze zdrowie. Przenieśliśmy środek ciężkości z chęci dbania o zdrowie na konieczność zadbania o nie. Świąteczne „mądre prezenty” mogą być lepszym bodźcem niż nieco przereklamowane postanowienia noworoczne.
– mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

- Zdrowie jest dziś jednym z silniejszych motywatorów do tego by zmienić dietę. A takiego zapalnika, bodźca, punktu zwrotnego uruchamianego proces zmian w życiu czy diecie, bardzo potrzebujemy - dodaje Agata Zadrożna z Kantar Public. 

- Konsumpcja ekologicznych soków jest dobrą formą naturalnej suplementacji i metodą wspomagającą zapobieganie przeziębieniom. Szczególnie perspektywiczne są surowce tradycyjnie kojarzone z bogactwem substancji prozdrowotnych. Śmiało możemy powiedzieć, że np. sok aroniowy to jeden z najzdrowszych prezentów jakim możemy obdarować swoich bliskich. Wprowadzenie do diety takiego soku i regularne jego spożywanie na pewno odegra istotną rolę w wzmocnieniu naszego zdrowia i ochroni nasz organizm przed schorzeniami spowodowanymi szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników – powiedziała dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Żyjemy w czasach zalewu żywność wysoko przetworzonej, z dodatkiem uzdatniaczy, konserwantów, substancji wzmacniających smak i zapach. Zdrowe odżywianie generalnie nie jest prostym zadaniem. Warto docenić produkty rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza te z logo „Produkt Polski”. Oznaczeniem, które jest jeszcze w Polsce mało znane, ale bardzo istotne z punktu widzenia jakości i smaku, jest oznaczenie NFC (not from concentrate – nie z koncentratu). To soki wyciskane bezpośrednio z owoców, często nieco mętne i posiadające zawiesisty miąższ. Jest to esencja owoców w najczystszej postaci. Soki tego typu są również pozbawione dodatkowych słodzików, barwników i wzmacniaczy smaku. Ich smak jest bardzo zbliżony do smaku naturalnych owoców - mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden.

- W okresie kiedy dostęp do świeżych, nieimportowanych owoców i warzyw jest utrudniony, kupujmy przetwory owocowe i warzywne - dżemy, soki, kiszonki (które mają wszystkie te oznaczenia). Dajemy sobie, tym sposobem, szansę na lepszą odporność, zdrowie i kondycję. Możemy też, w zimny jesienny wieczór, poczuć zapach i smak lata – dodaje dr Magdalena Kryska.

Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia!

- Czego możemy sobie życzyć w te wyjątkowe święta w 2020 roku? Zdrowia, po trzykroć. Bardzo się cieszymy z tego, że ludzie kupują prezenty z superowoców, w tym nasze zestawy przetworów z jagody kamczackiej. One zyskały w tym roku na wartości. Stąd „owoce długowieczności” tak pasują pod choinkę. W 100% naturalne, z polskich owoców, nie z koncentratu, bez konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaków. Świąteczna paczka witamin i antyoksydantów, o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, dodająca sił witalnych i wzmacniająca odporność. Bezcenna w covidowych czasach – mówi plantator jagody kamczackiej Ewelina Bielecka-Pielaszkiewicz, Jagodowe Pole.

- W okresie wzmożonych infekcji produkty spożywcze oparte na naturalnych, sprawdzonych surowcach gwarantują dostarczenie witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia – mówi producent naturalnych soków jabłkowych Grzegorz Maryniowski, właściciel firmy BiGrim.

- Dołączamy się do życzeń. Nadeszły długie, zimowe wieczory, które może umilić lampka wina z jagody kamczackiej. A dla najbliższych na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia doskonale sprawdzą się zestawy podarunkowe (wina, soki, konfitury). To naprawde „mądre prezenty” w tej niemądrej rzeczywistości, w jakiej przyjdzie nam świętować i witać Nowy Rok – polecają Beata Warulik, Gospodarstwo Haskap.

Przetwory znakomicie zachowują walory odżywcze i potencjał antyoksydacyjny. Będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych życzeń. Polecamy najlepsze soki, dżemy i konfitury z polskich superowoców - truskawek, malin, jagody kamczackiej, borówki, jeżyny, porzeczek, aronii, agrestu i minikiwi. Nasze zdrowie na tym zyska. 

Na zdrowie!

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Źródło: PolskieSuperowoce.pl, przetwórcy, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach 
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Piotr Oberda - ogrodnik od 40 lat

Piotr Oberda z Wożuczyna (woj. lubelskie) mimo że jest technikiem obróbki skrawaniem, od 40 lat zajmuje się uprawą warzyw. Przez ten czas produkował wiele gatunków, obecnie głównie szpinak, jarmuż i paprykę.

czytaj więcej

Na zachodzie Polski część gospodarstw popada w ruinę. Przez współwłasność

Stare domy, stodoły, obory, chlewnie, kurniki czy inne zabudowania gospodarcze z początku XX wieku na tzw. Ziemiach Odzyskanych, popadają i będą popadać w ruinę, choć mogłyby jeszcze długo i z pożytkiem służyć rolnikom. Dlaczego tak się dzieje?

czytaj więcej

Przetwory królują na Giełdzie w Broniszach

Jesień i zima to pory roku, w których chętnie sięgamy po warzywa i owoce przetworzone. Bogatą ofertę darów natury zamkniętych w słoikach, czyli kiszonek, pikli czy słodkich przetworów znajdziemy na Giełdzie w Broniszach.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)