Żywność ekologiczna – jak wpływa na zdrowie ludzi i środowiska?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Żywność ekologiczna – jak wpływa na zdrowie ludzi i środowiska?

10.06.2022autor: Aneta Lewandowska

W czasie naszego webinarium, poświęconego rolnictwu ekologicznemu, rozmawialiśmy o zaletach zdrowotnych produktów ekologicznych – zarówno pod względem zdrowia konsumentów, jak i środowiska. 

O walorach produktów ekologicznych mówiła prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka – Zakładu Żywności Ekologicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, jedna z prelegentek naszego webinarium „Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów”.

Charakterystyka produkcji ekologicznej

Podstawowymi zasadami produkcji ekologicznej są:

  • tylko biologiczne pestycydy oraz proste związki siarkowe i miedziowe;
  • tylko nawozy mineralne naturalnie występujące w przyrodzie, np. dolomit, kreda, wapno z glonów;
  • bez organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO);
  • stosowanie naturalnych nawozów organicznych (kompost, obornik) i zielonych;
  • stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej sporadyczne;
  • przetwórstwo przy zastosowaniu tylko naturalnych, bezpiecznych dodatków do żywności.
r e k l a m a

Bardziej odporne uprawy

Prof. Rembiałkowska zwróciła uwagę, że w systemie ekologicznym roślina rośnie wolniej, ale wytwarza dużo większy wachlarz związków bioaktywnych i jest bardziej odporna w efekcie mechanizmu tworzenia "naturalnych pestycydów", czyli metabolitów wtórnych związanych z obronnością. Specjalistka zaprezentowała wyniki badań świadczące o znacznej przewadze upraw ekologicznych nad konwencjonalnymi pod względem odporności zarówno na owady, jak i na choroby.

Porównanie składu żywności

Cechy charakterystyczne składu żywności ekologicznej to m.in. śladowe pozostałości syntetycznych pestycydów, które powodują wiele problemów zdrowotnych, w tym nowotwory, zaburzenia hormonalne, wady rozwojowe płodów, zakłócenia rozwoju intelektualnego dzieci, spadek odporności. Według badań tylko 6,5% próbek żywności ekologicznej zawierało pozostałości takich substancji (44,5% w żywności konwencjonalnej).

Jak zaznaczyła prof. Rembiałkowska, w żywności ekologicznej znajdziemy mało azotanów i azotynów, które odpowiadają m.in. za sinicę noworodków a także nowotwory przewodu pokarmowego. Jest ich zdecydowanie mniej w surowcach ekologicznych niż konwencjonalnych:

  • stężenie azotu całkowitego – o 10% mniej;
  • azotanów – o 30% mniej;
  • azotynów – o 87% mniej.

Równie ważny jest niski poziom kadmu w produktach eko. Pierwiastek ten odpowiada za choroby układu oddechowego, układu krążenia, nerek, szkieletu.

W surowcach ekologicznych znajduje się za to więcej polifenoli, które chronią układ krążenia i układ nerwowy, mają działanie przeciwutleniające, przeciwrakotwórcze, antybakteryjne, przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne.

Produkty zwierzęce z gospodarstwa ekologicznego

Do głównych zalet surowców pozyskanych z ekologicznej produkcji zwierzęcej specjalistka załączyła:

  • Lepszy smak;
  • Więcej witamin D, E i A;
  • Wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Więcej tłuszczu śródmięśniowego w mięsie;
  • Śladowe pozostałości antybiotyków.

Prof. Rembiałkowska zwróciła szczególną uwagę na niskie zużycie antybiotyków w produkcji ekologicznej. W produkcji konwencjonalnej problemem jest rosnąca liczba bakterii opornych na antybiotyki ze względu na powszechne stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych, a w związku z tym rozwija się ryzyko infekcji bakteryjnych odpornych na leczenie.

Żywność ekologiczna i zdrowie

Regularne spożywanie żywności ekologicznej jest skorelowane z niższym ryzykiem wystąpienia wielu chorób u matek i dzieci, szczególnie alergii, zaburzeń rozwojowych i stanu przedrzucawkowego kobiet w ciąży. Spada także ryzyko chorób u dorosłych, m.in. nadwagi i otyłości, nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia.

Specjalistka przytoczyła badania przeprowadzone na grupie niemal 69 tys. osób, które sugerują, że wyższa częstotliwość konsumpcji żywności ekologicznej wiąże się z istotnie obniżonym ryzykiem raka; wyniki badań muszą być jeszcze potwierdzone kolejnymi, jednak promowanie żywności ekologicznej wśród konsumentów może być dobrą strategią zapobiegania nowotworom.

Oczywiście potrzebne są dalsze badania zwierząt i ludzi są dla lepszego zrozumienia wpływu żywności ekologicznej na organizmy, ale już teraz obserwujemy korzystny wpływ rolnictwa ekologicznego na zdrowie ludzi i środowisko, co jest bardzo istotne przy wdrażaniu systemu produkcji ekologicznej.

 

oprac. al

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Żywość GMO: czy faktycznie jest się czego obawiać?

Na razie nasza wiedza na temat GMO jest niepełna i to wyjaśnia dlaczego wielu konsumentów woli unikać genetycznie modyfikowanej żywności. Czy faktycznie jest się czego bać?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Międzyplony i bilans azotu - wszystko co musisz wiedzieć

Międzyplony to nie tylko ochrona gleby przed erozją. Zobacz, jakie gatunki poprawiają zawartość azotu w glebie, które mobilizują inne składniki, jak potas czy fosfor, oraz kiedy wysiewać międzyplon dla najlepszego efektu?

czytaj więcej
Aktualności

Rozpoczęcie produkcji ekologicznej – Od czego zacząć?

Webinarium "Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów" zorganizowaliśmy na poczatku czerwca wspólnie z Bankiem BNPO Paribas. Jednym z tematów poruszanych podczas spotkania było rozpoczęcie produkcji ekologicznej.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)