Rozpoczęcie produkcji ekologicznej – Od czego zacząć?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rozpoczęcie produkcji ekologicznej – Od czego zacząć?

10.06.2022autor: Patrycja Bernat

Webinarium "Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów" zorganizowaliśmy na poczatku czerwca wspólnie z Bankiem BNPO Paribas. Jednym z tematów poruszanych podczas spotkania było rozpoczęcie produkcji ekologicznej.

Podczas naszego webinarium Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów, mogliśmy posłuchać wystąpienia Doroty Metery z firmy BIOEKSPERT Sp. z o.o, dzięki której zapoznaliśmy się z całym procesem prawnym związanym z przejściem z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną.

Rozpoczęcie produkcji ekologicznej – zgłoszenie, konwersja, kontrola i certyfikat

- Rozpoczęcie produkcji ekologicznej dla przeciętnego rolnika jest biurokracją i jest to bardzo martwiące i denerwujące. Rolnik chciałby zająć się produkcją, a nie dokumentami. Niestety biurokracja jest częścią tego systemu, i służy wyłącznie dla zapewnienia jakości i zaufania konsumentów – zaczęła Dorota Metera.

Jak rozpocząć produkcję ekologiczną?

Rozpocząć produkcję ekologiczną należy od zapoznania się z podstawowymi różnicami, jakie dzielą ją z konwencjonalną.

r e k l a m a

Kto reguluje system certyfikacji?

Podstawowym systemem, który reguluje system certyfikacji w rolnictwie ekologicznym, w Polsce jest to ustawa o rolnictwie ekologicznym.
- Aktualnie w sejmie i w senacie procedowana jest nowa wersja ustawy w sprawie rolnictwa ekologicznego, wiąże się to z wejściem w życie i rozpoczęciem stosowania nowych przepisów unijnych od 01.01.2022r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych – mówi Dorota Metera.

Co musimy zrobić, aby się głosić?

- Aby się zgłosić, trzeba wypełnić zgłoszenie działalności w rolnictwie ekologicznym. Rolnik musi tak naprawdę wypełnić pierwszą stronę, natomiast na drugiej stawiane są przeważnie dwa krzyżyki. Inaczej jest w przypadku rolnika, który posiada przetwórnię, wtedy musi jeszcze postawić krzyżyk w przygotowaniu – tłumaczy Dorota Metera.

Następnie podpisywana jest umowa, złożony wniosek o certyfikację i dokument pod nazwą program produkcji.

Jak przebiega kontrola gospodarstwa ekologicznego?

Kontrola gospodarstwa (działek i obiektów) przez inspektora:

  • mapa gospodarstwa, plan produkcji (sytuacja aktualna oraz z ubiegłego roku);
  • dokumentacja księgowa, tj. ewidencja towarowa i dokumentacja finansowa;
  • przechowywanie produktów;
  • opakowania i znakowanie;
  • system nawożenia;
  • wszystkie pola z uprawami, stan roślin, chwasty, struktura gleby;
  • łąki i pastwiska;
  • budynki, obory i wybiegi dla zwierząt;
  • przechowywanie nawozów, środków ochrony roślin, pasz i produktów;
  • oddzielenie od upraw konwencjonalnych;
  • na podstawie analizy ryzyka oraz w przypadku podejrzeń, że stosowano środki niedozwolone, pobierane są próbki do badań na pozostałości środków niedozwolonych.

Kontrola przetwórni:

  • obiektów;
  • surowców;
  • certyfikatów dostawców;
  • substancji pomocniczych;
  • przetworzonych ilości;
  • magazynowania;
  • identyfikacji;
  • czyszczenia;
  • znakowania

Raport z kontroli

Kontrola co najmniej raz w roku, 10% kontroli powtórnych i niezapowiedzianych, 5% próbek.

Atrakcyjne dotacje na zachętę?

- Przedstawiam tabele z dotacjami, proszę się jednak nie przywiązywać, ponieważ stawki te ulegają zmianom. Przeważnie są to zmiany na wyższe kwoty, nie tylko z powodu inflacji, ale również w wyniku polityki państwa – mówi Dorota Metera.

Uznanie konwersji z mocą wsteczną?

Konwersja z reguły trwa dwa lata, ale w przypadku roślin jednorocznych, gdy mówimy o roślinach wieloletnich innych niż użytki zielone, czas ten wydłuża się do lat trzech. Istnieje możliwość uznania konwersji z mocą wsteczną, wtedy rolnik składa wniosek do MRiRW i dostarcza zadowalające dowody, że przez ostatnie 3 lata nie stosowano na nich nawozów i środków ochrony roślin niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym.

Znakowanie produktów

Produktów w pierwszym roku konwersji nie znakujemy w ogóle. Dopiero po 12 miesiącach można taki produkt znakować, ale nie można używać logo zielonego listka, które jest europejskim logo rolnictwa ekologicznego.




autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Dopłaty do nawozów: liczba wniosków pokazuje prawdziwy obraz aktywnych gospodarstw

W ARiMR do 31 maja br. rolnicy, którzy złożyli wnioski o dopłaty bezpośrednie i obszarowe mogli składać wnioski o dopłaty do nawozów. Dlaczego tylko 1/3 uprawnionych rolników je złożyła? 

czytaj więcej
Aktualności

Żywność ekologiczna – jak wpływa na zdrowie ludzi i środowiska?

W czasie naszego webinarium, poświęconego rolnictwu ekologicznemu, rozmawialiśmy o zaletach zdrowotnych produktów ekologicznych – zarówno pod względem zdrowia konsumentów, jak i środowiska. 

czytaj więcej
Aktualności

Czy warto zainwestować w rolnictwo ekologiczne?

W czasie naszego webinarium „Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów” rozmawialiśmy m.in. o ekonomii inwestycji w gospodarstwo ekologiczne. Jakie są korzyści i koszty inwestycji w ekologię? Czy to się opłaca?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)