Cargill planuje dalsze inwestycje w Polsce
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Cargill planuje dalsze inwestycje w Polsce

04.02.2021autor: Dorota Kolasińska

Polska jest i będzie bardzo ważnym krajem na mapie inwestycji Cargilla, nie tylko ze względu na potencjał lokalnego rynku i zapotrzebowania lokalnych konsumentów, ale również w związku z perspektywami rozwoju polskiego eksportu - mówi w wywiadzie dla portalu wiadomoscihandlowe.pl Beata Pindera, członek zarządu firmy Cargill.

Paweł Jachowski, wiadomoscihandlowe.pl: Przejęcie Konspolu to kamień milowy w rozwoju firmy Cargill w Polsce. Dotychczas firma w naszym kraju kojarzyła się głównie z produkcją pasz dla zwierząt i współpracą z rolnictwem. „Nowe otwarcie” to element zmian w strategii rozwoju i próba wzmocnienia się w innych obszarach biznesu?

Beata Pindera, członek zarządu, Cargill: Cargill to firma globalna, a jednocześnie obecna na polskim rynku od 30 lat i wspierająca rozwój polskiego rynku spożywczego, która nieustannie poszukuje możliwości rozwoju. Ogólna strategia korporacji przekłada się na to, w co inwestujemy i jakich możliwości ekspansji poszukujemy. W Polsce zaczynaliśmy w 1991 roku od małego biura, które zajmowało się głównie handlem zbożami, śrutą sojową i sokami. W ciągu kolejnych blisko 30 lat rozwinęliśmy się do tego stopnia, że zatrudniamy ponad 3,5 tys. Pracowników i działamy w 26 lokalizacjach w Polsce.

Dziś Cargill w Polsce to nie tylko producent pasz. Od 1996 r. mamy pod Wrocławiem nowoczesną fabrykę produktów skrobiowych. Dekadę później dokonaliśmy akwizycji firmy Degussa, a w 2011 roku przejęliśmy Grupę Provimi produkującą koncentraty. To poszerzenie portfolio nie tylko polskiego Cargilla, lecz całej grupy, które pozwoli w przyszłości wchodzić na kolejne rynki. Wraz z akwizycją Konspolu otworzyły się dla nas nowe obszary współpracy, związane z sieciami handlowymi, ale także klientem końcowym.

r e k l a m a
Potem było jeszcze jedno przejęcie - w 2019 r. nabyliśmy spółkę Smet Chocolates, w tym jej fabrykę w Polsce, w której powstają wyroby czekoladowe i posypki. To również asortyment, którego wcześniej w Cargillu nie było. Ten szybki rys historyczny potwierdza, że nasz rozwój jest bardzo zdywersyfikowany.

Jakich obszarów będą dotyczyły kolejne akwizycje i inwestycje firmy?

Cargill  w dalszym ciągu szuka nowych możliwości rozwoju. Cały czas mamy nowe pomysły na to, w co i jak inwestować w Polsce, jednak w tym momencie nie mam jeszcze dokładnych informacji do przekazania. Mogę powiedzieć, że Polska jest i będzie bardzo ważnym krajem na mapie inwestycji Cargilla, nie tylko ze względu na potencjał lokalnego rynku i zapotrzebowania lokalnych konsumentów, ale również w związku z perspektywami rozwoju polskiego eksportu.

Cargill będzie inwestować w Polsce w zwiększanie mocy produkcyjnych w tych obszarach, w których już działa, czy może wejdzie w zupełnie nowe kategorie wyrobów?

Będzie to zarówno jedno, jak i drugie. Cargill pełni ważną rolę w łańcuchu dostaw żywności dla ludzi i dla zwierząt, w związku z czym musimy być zawsze zorientowani na zrównoważony rozwój. Musimy również reagować na to, czego oczekują od nas rynek i konsument, więc przyszłe inwestycje będą się wiązać ze zwiększaniem mocy produkcyjnych, ale również z implementacją rozwiązań innowacyjnych, które będą odpowiedzią na zmiany rynkowe.

Obecnie pracujemy nad innowacyjnym błonnikiem rozpuszczalnym, pozwalającym na zastąpienie cukru w kategoriach spożywczych przy jednoczesnym zachowaniu smaku i poprawie profilu odżywczego produktu. Naszym celem jest poszerzenie naszej oferty syropów niskocukrowych (Low DE), aby pomóc producentom wyrobów cukierniczych, mleczarskich, piekarniczych i dań gotowych w dostarczaniu konsumentom produktów o obniżonej zawartości cukru.

Opracowujemy również syrop fruktozowy o bardzo wysokiej czystości. To rozwiązanie pozwoli producentom napojów zmniejszyć zawartość cukru w napojach o 20-40 proc., przy zachowaniu takiego samego smaku.


Dalsza część wywiadu na Wiadomości Handlowe

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak nieodpowiednie żywienie może zaburzyć rozwój wymienia u jałówek?

Rozwój gruczołu mlekowego odbywa się w 5 etapach: w okresie płodowym, przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, po jej osiągnięciu, w ciąży i w laktacji. Jednak od 4. miesiąca życia do osiągnięcia dojrzałości płciowej wymię rośnie kilka razy szybciej niż cały organizm jałówki.

czytaj więcej

ANALIZA: Świnie tanieją, a pasze drożeją

Pomimo że ceny tuczników w Polsce oraz na innych unijnych rynkach przestały spadać, trudno o optymizm. Kryzys związany z koronawirusem uderza w hodowców świń i rzeźnie bardziej niż w jakikolwiek inny sektor rolnictwa. Walczy on bowiem również z ograniczeniami eksportu do Chin spowodowanymi przez ASF. Poza tym hodowcy muszą spełniać rosnące wymogi związane z dobrostanem, a do tego dochodzą drożejące pasze.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Kanada – Cargill zamyka zakład przetwórstwa wołowiny

W związku z wykryciem koronawirusa w zakładach przetwórstwa wołowiny w Guelph w Ontario wśród pracowników, firma Cargill ze względu na bezpieczeństwo postanowiła tymczasowo je zamknąć.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)