Kanada – Cargill zamyka zakład przetwórstwa wołowiny
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kanada – Cargill zamyka zakład przetwórstwa wołowiny

29.12.2020autor: Dorota Kolasińska

W związku z wykryciem koronawirusa w zakładach przetwórstwa wołowiny w Guelph w Ontario wśród pracowników, firma Cargill ze względu na bezpieczeństwo postanowiła tymczasowo je zamknąć.

Około 80 z 950 pracowników zakładów Cargill uzyskało wynik pozytywny na obecność COVID-19. Firma podała w oświadczeniu, że nie wyznaczono na razie daty ponownego otwarcia zakładu. W tym obiekcie ubijane jest 1500 szt. bydła dziennie. Firma ma zamiar jedynie zakończyć przetwarzanie mięsa znajdującego się zakładzie, aby zapobiec marnowaniu żywności.

Fabryka Guelph jest najnowszym z szeregu zakładów mięsnych w Ameryce Północnej, które wstrzymały lub zmniejszyły produkcję podczas pandemii, chociaż największe najbardziej znaczące zamknięcie miało miejsce wiosną, w zakładzie Cargill's High River w Albercie.

Zamknięcie zakładów mięsnych wiosną w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych pozostawiło rolnikom w tamtym czasie niewiele możliwości uboju bydła i świń gotowych do sprzedaży, powodując nadwyżkę inwentarza żywego.

Beef Farmers of Ontario, grupa branżowa zwróciła się do rządu Kanady i Ontario o uruchomienie programu, który pomoże pokryć koszty dłuższego opasu bydła, gdy możliwości uboju są ograniczone. 

Oprac. dkol na podst. reuters.com
Fot. poglądowe
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Cargill planuje dalsze inwestycje w Polsce

Polska jest i będzie bardzo ważnym krajem na mapie inwestycji Cargilla, nie tylko ze względu na potencjał lokalnego rynku i zapotrzebowania lokalnych konsumentów, ale również w związku z perspektywami rozwoju polskiego eksportu - mówi w wywiadzie dla portalu wiadomoscihandlowe.pl Beata Pindera, członek zarządu firmy Cargill.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Jak wybrać jałówki mięsne na remont stada?

Prawidłowy dobór jałówek remontowych wpływa na rentowność i stabilną produkcję. Niewłaściwy wybór może generować więcej kosztów niż zysków. Zobacz wskazówki, jak przeprowadzić selekcję.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Polska mleczarnia u stóp Kilimandżaro

U podnóża jednej z najbardziej znanych gór, tj. Kilimandżaro, rozwija się prężnie mleczarnia, a jest to możliwe dzięki Fundacji Ekonomicznej Polska-Afryka Wschodnia (PEAEF) i przy wsparciu finansowym Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach programu Polska Pomoc.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)