Nowe brony Unia Ares XM
Oferta bron talerzowych marki Unia została poszerzona o półzawieszany model XM o szerokości roboczej 5 i 6 m.
Dwa typy talerzy
Podstawowym elementem roboczym są wysklepione talerze o śr. 560 mm. Opcjonalnie mogą być zastąpione przez eliptyczne talerze Agressive. Niezależnie od typu talerze są przykręcane do bezobsługowych piast. Zabezpieczenie przez uszkodzeniem zostało oparte o 4 gumowe wałki. Unia stosuje wałki o przekroju trójkątnym. Zdaniem producenta, płaska powierzchnia boczna wałka zapewnia dłuższą żywotność (w porównaniu z wałkami o przekroju koła). Odstęp pomiędzy przednim i tylnym rzędem talerzy to 80 cm.
Zgrzebło w standardzie
W maszynach wyposażonych w pojedynczy wał pracuje montowane fabrycznie zgrzebło palczaste. Kąt natarcia i głębokość pracy zębów zgrzebła można regulować. W nowych bronach podwozie transportowe znajduje się pomiędzy sekcją talerzową a wałem. Zapobiega to wpadaniu narzędzia w rezonans i „wężykowania” podczas uprawy z większą prędkością. Układ transportowy jest wyposażony w ogumienie o rozmiarze 480/45-17 i pneumatyczny układ hamulcowy. Wały dogniatające są oferowane w wersji pojedynczej lub tandemowej. Oprócz standardowego rurowego, do wyboru są wały daszkowe, ceownikowe i teownikowe.
Wyposażenie dodatkowe
Przed sekcją talerzową można zamontować 3 dodatkowe elementy robocze. Pierwszy z nich to wał nożowy o śr. 400 mm. Wał nożowy dobrze sprawdza się podczas uprawy ściernisk po kukurydzy, słoneczniku czy niszczenia wysokich poplonów. Druga możliwość to połączenie brony talerzowej z broną mulczową. W tym celu przed sekcją talerzy pracują dwa rzędy sprężystych palców. Palce mają za zadanie rozprowadzić większe ilości słomy. Ostatnia opcja to sterowana hydraulicznie włóka z płytkami o szer. 150 mm, sprawdzająca się w uprawie przedsiewnej. W wersji podstawowej brona o szer. 5 m kosztuje 97 900 zł netto. Za bronę o szerokości 6 m, w wersji podstawowej trzeba zapłacić 110 900 netto.
Opr. ap
Adam Płachta
redaktor magazynu Profi
<p class="MsoNormal">redaktor magazynu „profi”</p>
Najważniejsze tematy