Wielkopolskie Jagody 2023 – nawożenie, biologiczna ochrona i podsumowanie rynku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wielkopolskie Jagody 2023 – nawożenie, biologiczna ochrona i podsumowanie rynku

27.02.2023autor: Patrycja Bernat

Podczas spotkania organizowanego przez firmę Fargo mieliśmy okazję zaczerpnąć wiedzy od specjalistów z zakresu nawożenia i ochrony roślin jagodowych. Jakie wyzwania stoją przed producentami w związku z zaostrzeniem wymagań stawianych przez sieci handlowe? Jak kształtuje się rynek borówki? 

23 lutego 2023 roku odbyło się spotkanie dla producentów owoców jagodowych w Tarnowie Podgórnym, organizowane przez firmę Fargo. Podczas spotkania mieliśmy okazję zaczerpnąć wiedzy od specjalistów. Zainteresowani mogli poznać ofertę w zakresie specjalistycznych nawozów, biologicznych środków ochrony i co najważniejsze, wymienić się doświadczeniami i nawiązać nowe kontakty.

Spotkanie rozpoczęło się od wystąpienia Piotra Przybysza, przedstawiciela firmy Fargo, który zaprezentował plan nawożenia, stymulacji i ochrony borówki – kompleksowe podejście do uprawy.


fot. Na zdjęciu Piotr Przybysz firma Fargo. 

Piotr zwrócił uwagę, jak w każdej uprawie, nie tylko w przypadku borówki, ważna jest lustracja. Obecność na polu czy plantacji jest kluczowym elementem zarówno w walce ze szkodnikami, czy chorobami grzybowymi, a także w przypadku szybkiego reagowania na objawy niedoborów, jakie mogą pojawić się na roślinach.

r e k l a m a

fot. Na zdjęciu Piotr Przybysz firma Fargo.

Jakość owoców zależy od prawidłowego nawożenia - INTERMAG

„Poprawa jakości owoców za pomocą prawidłowego nawożenia dolistnego i fertygacji” to temat prezentacji, którą przygotował dla uczestników Grzegorz Ożarek z firmy Intermag. 
Jakie czynniki agrotechniczne mają udział w kształtowaniu plonu?
  • odmiana – 15 - 20%,
  • zmianowanie – 12 - 15%,
  • ochrona roślin – 10 - 15%,
  • siew – 10 – 15%,
  • zbiór oraz przechowywanie – 10 – 12%,
  • uprawa roli – 3 – 8%,
  • i najważniejsze prawidłowe nawożenie odpowiada za 40% do 50% w ukształtowaniu plonu.
Czym możemy wpłynąć na poprawę jakości w owocach?
— Pierwszy z produktów, który wpłynie na poprawę jakości owoców, czy zminimalizuje  wpływ niekorzystnych warunków oraz porażenia przez chorobę, czy szkodnika jest Tytanit, czyi płynny biostymulator. Ten preparat zawsze kojarzył mi się z jeszcze jedną rzeczą, z poprawą zapylenia roślin. Tytan poprawia jakość pyłku, przez co możemy liczyć na lepsze zawiązanie owoców — mówi Ożarek.


fot. Na zdjęciu Grzegorz Ożarek firma INTERMAG.

Warto zainwestować się również produktem BACTIM ® ERICOID, jest to preparat przeznaczony do mikoryzacji systemu korzeniowego borówki, zawiera dwa gatunki grzybów mikoryzowych Oidiodendron maius i Phialocephala fortinii, które zasiedlają korzenie borówki i innych roślin rosnących w glebach i podłożach kwaśnych, tworząc z nimi symbiozę.
Grzegorz Ożarek przypomniał również o optymalnych warunkach, które powinny panować w czasie wykonywania zabiegów dolistynych:
  • wilgotność powietrza w granicach 60-80%,
  • temperatura powietrza powinna wynosić 15-16 C,
  • temperatura cieczy użytkowej nie niższa niż 12 C,
  • ilość cieczy użytkowej dostosowana do techniki oprysku,
  • zabieg drobnokroplisty, wykonywany wieczorem lub wcześnie rano.

Ochrona roślin bez pestycydów – ICB Pharma

W dobie wycofywania coraz to większej liczby substancji aktywnych warto wiedzieć, jakie mamy opcje w zakresie biologicznych preparatów. „Bezpestycydowe rozwiązania ICB Pharma w uprawie roślin jagodowych” to temat przygotowany przez Wojciecha Rybińskiego.


fot. Na zdjęciu Wojciech Rybiński ICB Pharma.
W czasie prezentacji mogliśmy dowiedzieć się o działaniu czterech preparatów z portfolio firmy:
  • Biopolin,
    Megis,
  • Miligard,
  • Siltac.
Biopolin jest innowacyjnym atraktantem dla zapylaczy. Wabi i aktywuje prace owadów, co przekłada się w efekcie na zwiększenie plonu nawet o 25%. Dodatkowe plusy to większa zdolność przechowalnicza owoców i fakt, że w jego składzie znajdują się tylko substancje, które występują naturalnie w przyrodzie.
Nie można pominąć Siltacu – jest to fizyczna metoda eliminacji szkodników w roślinach uprawnych. Preparat ten nie posiada okresu karencji, a mechanizm działania preparatu jest oparty na unikalnej technologii 3D-IPNS. W momencie spryskania rośliny cieczą roboczą zawierającą Siltac, na owadach tworzy się siatka polimerowa, która w miarę wysychania, kurczy się, unieruchamiając tym samym szkodniki, a w efekcie je zabija.

Szkodniki glebowe – jak je zwalczyć i zapobiegać?

„Biologiczne metody zwalczania szkodników glebowych” ten temat został omówiony przez przedstawiciela firmy Symbioz, Przemysława Zarębskiego.


fot. Na zdjęciu Przemysław Zarębski firma Symbioz.

Metacide to mikrobiologiczny preparat, który nie tylko poprawia wzrost roślin, ale wpływa również na zwiększenie plonu. Zwiększa życie biologiczne w glebie, a przede wszystkim stwarza niekorzystne warunki dla rozwoju i bytowania szkodników glebowych takich jak:
  • pędraki,
  • drutowce,
  • opuchlaki czy larwy stonki ziemniaczanej.
Jak stosować Metacide?
Przede wszystkim trzeba wybrać odpowiedni sposób aplikacji, może to być fertygacja, oprysk lub podlanie gleby, a także moczenie sadzonek. Termin aplikacji odgrywa kluczową rolę. Zabieg wykonujemy najlepiej jesienią, ale można też wybrać termin wiosenny, nocą na zwilżoną glebę. Ważna jest również temperatura gleby i jej pH, woda do zabiegu nie może być chlorowana.
Drugim ciekawym preparatem z portfolio firmy Symbioz jest Brotaverd. Ten płynny nawóz pochodzenia roślinnego uzupełni niedobory mikroelementów, jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie i w 100% skompleksowanym kwasem lignosulfonowym. Obecność tego kwasu powoduje wzmocnienie tkanek przewodzących, indukuje odporność rośliny i stymuluje jej wzrost.

Źródło wody, jako podstawa pożywki

„Postaw na jakość w jagodowych – dobierz właściwą pożywkę” to temat przewodni prezentacji, którą poprowadził Michał Wojcieszek z firmy Yara. Michał zaznaczył, jak ważne jest wykonanie analizy wody, aby poznać jej pH oraz EC.

fot. Na zdjęciu Michał Wojcieszek z firmy Yara.
Analiza to podstawa, w czym uprawiamy, co wykorzystujemy, to jest punkt wyjściowy. Zarówno jeżeli chodzi o uprawę w glebie czy w podłożach inertnych. Pobranie próbek powinno być zrobione dokładnie, a próba reprezentatywna. Przejście po polu może zając sporo czasu, ale pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze — mówi Michał Wojcieszek.
Uczestnicy mogli zapoznać się również z planem nawożenia, zaproponowanym przez firmę Yara, w którym został ujęty najnowszy produkt - YaraTera SUPERBA BLUE.
— W zeszłym roku wprowadziliśmy nowy produkt rekomendowany dla borówki SUPERBA BLUE. Jest wyjątkowy w swojej formulacji. Zawiera w swoim składzie 90% azotu amidowego, dzięki czemu gwarantujemy stabilne źródło azotu amonowego, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu — dodał Michał.
Wojciech Kopeć z firmy Yara zaprezentował uczestnikom ciekawe zestawienia, z których można było zauważyć, jak zachowuje się rynek borówki. Kiedy w Polsce dominuje produkt z importu, a kiedy polscy producenci mają szansę zarobić na plonie ze swojej plantacji. 


fot. Na zdjęciu Wojciech Kopeć z firmy YARA. 

Ważny jest tutaj jednak trend wzrostowy w areale uprawy borówki w Polsce. W roku 2021 areał borówki w Polsce wynosił 10 990,7 ha, w roku 2022 nastąpił wzrost o prawie 1000 ha – 11 916,3 ha. Największy wzrost w powierzchni upraw zauważalny jest natomiast w województwie mazowieckim. W ciągu jednego roku z 3 084,9 ha uprawa wzrosła do powierzchni – 3502,6 ha.

Ochrona mikrobiologiczna upraw jagodowych, a wymagania sieci handlowych

„Rozwiązania Koppert jako odpowiedź na wymagania unii Europejskiej i sieci handlowych”. To temat, który został zaprezentowany przez Mateusza Plutę z firmy Koppert. 


fot. Na zdjęciu Matusz Pluta z firmy Koppert. 

— Uprawa roślin jagodowych jak każda boryka się z różnego rodzaju problemami i obarczeniami. Jednymi z nich są wymagania związane z Zielonym Ładem. Zielony Ład to odpowiedź Unii Europejskiej na zachodzące zmiany klimatyczne. Mamy stać się z powrotem bardziej naturalną produkcją, aby wrócić do balansu w ekosystemie oraz w ten sposób zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo żywnościowe i wysoką jakość produktów — mówi Mateusz Pluta.
Wymagania, jakie do tej pory stawiały sieci handlowe dla producentów, wyglądały następująco:
  • Nie więcej niż 5 pozostałości.
  • Żadna z pojedynczych pozostałości nie może przekraczać 30% dopuszczonego europejskiego prawem MRL.
  • Suma pozostałości również nie może przekraczać 30% z sumy tych 5 substancji.
Trzeba mieć w pamięci, że wiele używanych przez producentów fungicydów posiada dwie substancje czynne. Niektóre z nich potrafią utrzymywać się w roślinie, nawet przez okres trzech miesięcy.

Nowe wymagania sieci handlowych:
  • Nie więcej niż 3 pozostałości.
  • Żadna z pojedynczych pozostałości nie może przekraczać 30% dopuszczonego europejskiego prawem MRL.
  • Suma pozostałości również nie może przekraczać 30% z sumy tych 3 substancji.
Tutaj z odpowiedzią przychodzą mikrobiologiczne rozwiązania z firmy Koppert. Między innymi preparaty oparte na nicieniach, które można stosować interwencyjnie w ochronie roślin przed szkodnikami, a w walce z chorobami fungicydowymi możemy wykorzystać pożytecznego grzyba zawartego w preparacie Trianum-P.
Trianum-P, w swoim składzie zawiera grzyb Trichoderma harzianum T-22, który chroni przed chorobami przenoszonymi przez glebę, w tym Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Sclerotinia i Microdochium. Odcina źródło składników odżywczych niezbędnych do rozwoju patogenów. Dzięki temu nie mają one możliwości rozwinięcia się. Dodatkowo preparat Trianum-P wspomaga wzrost roślin i wzmacnia system korzeniowy, ponieważ odpowiada za stymulacje rozwoju dodatkowych włośników, co pozwala w konsekwencji roślinom pobierać skuteczniej wodę i składniki odżywcze.

Wzmacnianie systemu korzeniowego

Jan Szałas z firmy Szałas Agro omówił ciekawy temat „System korzeniowy podstawą upraw jagodowych oraz ochrona mikrobiologiczna przed szarą pleśnią”.
Mogliśmy się dowiedzieć między innymi o metodach wzmacniania systemu korzeniowego. Jedną z nich jest inokulacja.

Jakie są zasady inokulacji systemu korzeniowego?
Inokulację systemu korzeniowego wykonuje się w kontekście praktyk rolniczych, które zmniejszają różnorodność drobnoustrojów w glebie. Celem jest więc zatem ograniczenie skutków tego zubożenia, poprzez szybkie i masowe zainstalowanie szczepu bakteryjnego PGPR – Plant Growth Promoting Rhizobacteria, który sprzyja wzrostowi i rozwojowi rośliny żywicielskiej.


fot. Na zdjęciu Jan Szałas z firmy Szałas Agro. 

Czy warto wprowadzić do swoich praktyk mikoryzę?
Wprowadzenie mikoryzy podwaja masę korzeniową, poprawia strukturę, odporność i tolerancję na niekorzystne czynniki.
Jan Szałas przypomniał również o warunkach stosowania środków mikrobiologicznych:
  • Temperatura: zależy przede wszystkim od szczepu, na ogół można przyjąć, że powinna wynosić od 15-17 C do 25 C. Stosowanie w niższych temperaturach wpływać będzie na znacznie wolniejsze namnażanie.
  • Wilgotność: W przypadku drożdży, wilgoć jest bardzo istotna, grzyby są mniej zależne, ale w dalszym ciągu ma na nie wpływ.
  • Nasłonecznienie: Jedna ważna zasada – nie robimy nigdy zabiegów w dzień. Grzyby aplikujemy bardzo wczesnym rankiem lub wieczorem.

Profesjonalne odżywianie roślin jagodowych nawozami ICL – Andrzej Miąsko

W swojej ofercie firma posiada produkty, które można wykorzystać do dokarmiania roślin przykorzeniowego, dolistnego i do fertygacji.
Agromaster to nawóz, który się nie rozpuszcza, wszyscy przekonują nas, aby kupować nawozy, które się rozpuszczają, my wprowadzamy technologię Osmocote. Jest to nawóz, w którym zastosowano otoczkę — mówi Andrzej Miąsko.


fot. Na zdjęciu Andrzej Miąsko z firmy ICL. 

Jak działa otoczka w nawozie?
Woda, która obecna jest w podłożu, wnika przez półprzepuszczalną otoczkę do wnętrza granuli i rozpuszcza zamknięte w niej składniki. Roztwór składników powoduje narastanie ciśnienia osmotycznego wewnątrz granuli. Ciśnienie to plus stężenie soli mineralnych powoduje stabilne uwalnianie składników przez mikropory otoczki. Po uwolnieniu wszystkich składników pokarmowych pusta otoczka ulega procesowi biodegradacji w podłożu.
Jak zaznaczył Andrzej Miąsko w ofercie firmy mamy do wyboru nawozy o różniej długości działania. Jednak w przypadku warunków klimatycznych w Polsce, wybieramy raczej te o działaniu od 1 do 2 miesięcy, ewentualnie te z działaniem od 2 do 3 miesięcy. Okres działania dopasowany jest do temperatury, w tym przypadku zastosowano średnią temperaturę 21 C, gdzie w przypadku Polski jest ona niższa. Dlatego tez nawozy 1-2-miesięczne i 3-4-miesięczne działają znacznie dłużej.
Jednym z ważniejszych produktów z firmy ICL jest Polysulphate. Jest to nawóz o wysokiej zawartości siarki, Jego zaletą jest dodatkowa naturalna zawartość składników pokarmowych. Polysulphate jest szczególnie polecany dla upraw, które preferują niski poziom chlorków w glebie oraz tam, gdzie pożądana jest wyższa zawartość suchej masy.

fot. Jakich składników odżywczych dostarcza Polysulphate?

Produkty premium pozwolą być konkurencyjnym

Na spotkaniu nie mogło zabraknąć przedstawicieli BerryGroup - Mariusz Kędzia i Mateusz Pilch.


Fot. Na zdjęciu Mateusz Pilch z BerryGroup.
Mariusz Pilch opowiedział o wymaganiach, które czekają na producentów borówki w najbliższych latach. Ważne jest to, aby skupić się na nowych odmianach takich, które dają owoce premium o odpowiednim kalibrze. Pozwoli to walczyć na rynku o konkurencyjność towaru z tymi, które są importowane do Polski.

—Mamy okazję oglądać owoce z Peru, z RPA z Chile i Maroka, i trzeba przyznać, że zostajemy w tyle jako Polska, powoli musimy myśleć o nowych odmianach, inwestować w nie. Do nas docierają owoce mające 4 - 5 tygodni w momencie jak do nas przyjeżdżają i wyglądają lepiej niż te przywiezione świeżo z plantacji, to wiele mówi. Nikogo nie obchodzi, ile serca włożyliśmy, ile pracy. Ważne są parametry, kaliber, twardość i to ile towar wytrzyma na półce w sklepie – podsumowuje Mateusz Pilch.

Na uczestników czekali również przedstawiciele z firmy KUBOTA Łukasz Mierzał oraz Tomasz Turostowski, którzy służyli doradztwem w zakresie maszyn.


Fot. Łukasz Mierzał, Tomasz Turostowski z firmy KUBOTA. 

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ziemniaki

Jakie są kluczowe składniki w nawożeniu ziemniaka?

Przygotowując się do uprawy ziemniaka, ale także każdej innej roślinny uprawnej, i planując nawożenie musimy działać prawie po aptekarsku. Musimy najpierw bardzo dobrze poznać stanowisko, a potem dopasować strategię nawożenia ziemniaka. Kluczowe składniki to nie tylko NPK, ale także Mg, S, Ca oraz mikroelementy.

czytaj więcej
Zboża

Uprawa jęczmienia jarego. Czy to się opłaca?

Jęczmień jary na stałe zagościł w płodozmianie na polskich polach, chociaż w ciągu ostatnich 5 lat z uwagi na suszę jego zbiory zmniejszyły się z 2,7 do 1,3 mln ton. Nawet wczesny termin siewu jęczmienia jarego nie dawał gwarancji plonu gdy brakowało wody. Kiedyś często był wysiewany wiosną jako roślina następcza po burakach cukrowych. Czy uprawa jęczmienia jarego się opłaca? Sprawdzamy to na bazie aktualnych danych.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Kolejność nawożenia - co pierwsze wapno czy obornik?

Jedno z częstszych pytań dotyczy stosowania wapna i obornika w tym samym roku. Co powinniśmy zastosować w pierwszej kolejności? Wapno czy obornik?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)