Jakie właściwości fizyczne powinna mieć gleba i stanowisko pod ziemniaki?
- Przede wszystkim gleba powinna być „pulchna”, niezagęszczona, odpowiednio napowietrzona o stabilnej temperaturze, bez kamieni. Pod względem właściwości chemicznych gleba powinna zawierać powyżej 2% próchnicy, pH optymalne to 5,5-6,5, stanowisko powinno odznaczać się wysoką zawartością podstawowych składników pokarmowych (P, K i Mg) oraz gwarantować dostępność składników pokarmowych i wody w długim okresie – podkreślał dr Tomasz Piotrowski z firmy Agrosimex.
Uprawy rolnicze, użytki zielone, sady, warzywa, rośliny ozdobne i trawniki. Średnie pobranie makroelementów w kg/t św.m. plonu ziemniaka to: N – 4 kg/ t św.m. plonu; P2O5 – 1,5 t św.m. plonu, K2O 6,0 t św.m. plonu, MgO – 1,0 t św.m. plonu, SO3 – 1,5 t św.m. plonu, CaO – 1,0 t św.m. plonu.
Azot kluczowym składnikiem
- Przy czym oprócz azotu powinniśmy także zadbać o odpowiednie zaopatrzenie w siarkę, która wpływa na wykorzystanie azotu, zawartość białka i jest składnikiem aminokwasów siarkowych: metionina, cystyna, cysteina, tryptofan. Kolejnym istotnym składnikiem jest magnez, który jest podstawowym składnikiem chlorofilu, a jego niedobór powoduje zaburzenia w przebiegu kwitnienia i zapylenia – podkreślał ekspert z firmy Agrosimex.