Sztuczne mięso to nie jest mięso: Copa-Cogeca o niemięsnych nazwach produktów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Sztuczne mięso to nie jest mięso: Copa-Cogeca o niemięsnych nazwach produktów

07.10.2022autor: wk

Mięso z laboratorium nie jest mięsem, ale jadalnym produktem białkowym – przekonują polskie organizacje rolnicze. Ich zdaniem, kwestie nazewnictwa takiej „żywności”, powinny być restrykcyjnie rozstrzygnięte na poziomie unijnej legislacji.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie zamienniki mięsa są dostępne na rynku?
  • Ataki na hodowców jako kampanie marketingowe
  • Potrzebujemy legislacji na poziomie unijnym
  • Zamiast mięsa od rolników, sztuczny produkt od koncernów
  • Wspólne stanowisko organizacji rolniczych

Podczas ostatniego posiedzenia Prezydium Copa-Cogeca przedmiotem obrad była m.in. kwestia laboratoryjnego wytwarzania „mięsa”.

Jakie zamienniki mięsa są dostępne na rynku?

W spektrum produktów białkowych służących jako alternatywa dla mięsa znajduje się 4 główne rodzaje produktów:

  • produkty białkowe pochodzenia roślinnego (w stylu wegańskich pasztecików lub „burgerów” zrobione z soi, grochu lub innych białek roślinnych),
  • produkty białkowe wytworzone w procesie fermentacji przy użyciu drożdży, grzybów lub bakterii,
  • produkty pochodzące z kultur komórek zwierzęcych,
  • produkty łączące te różne techniki (białka roślinne, fermentacja i hodowlę komórkową).
r e k l a m a

Ataki na hodowców jako kampanie marketingowe

Marketingowi tych produktów od zawsze towarzyszyła agresywna kampania medialna, której celem jest obrzydzenie konsumpcji produktów pochodzenia odzwierzęcego takich jak mięso czy mleko.

– Hodowla zwierząt i produkcja mięsa, podobnie zresztą jak cały sektor rolny, jest przedmiotem ataków ze strony różnych środowisk „ekologicznych”. Rolnicy muszą tłumaczyć się z całkowicie bezpodstawnych zarzutów stawianych przez osoby, które na temat rolnictwa nie mają podstawowej wiedzy – mówi Marian Sikora, przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Potrzebujemy legislacji na poziomie unijnym

Produkty pochodzące z kultur komórek zwierzęcych nie zostały jeszcze wprowadzone do obrotu na europejskim rynku. Rozwój takich produktów wciąż napotyka na liczne problemy technologiczne. Jedynym krajem, który się zdecydował na komercjalizację jest obecnie Singapur. Ale wniosków o dopuszczenie do sprzedaży można spodziewać się także w UE. Dlatego już teraz europejskie organizacje rolnicze postulują, aby na poziomie legislacyjnym rozwiązać kwestię nazewnictwa „mięsa z próbówki”.

– Zacznijmy od tego, że to nie jest mięso. Dla takich produktów należałoby stworzyć nową odpowiednią nazwę, która będzie adekwatna do charakterystyki takiego produktu np. jadalne komórki hodowlane – przekonuje Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Zamiast mięsa od rolników, sztuczny produkt od koncernów

Uczestnicy obrad Copa-Cogeca zwrócili uwagę, że likwidacja hodowli i przejście na produkcję laboratoryjną skoncentrowałoby produkcję żywności w rękach kilku globalnych koncernów biotechnologicznych.

– Czy konsumenci na pewno wolą kupować „sztuczne mięso” a raczej białko wytworzone w niewiadomy sposób w laboratoriach koncernów? Czy będą chcieli kupować taki sztuczny produkt bardziej niż naturalne mięso od rolników? Moim zdaniem odpowiedź na oba pytanie brzmi nie, dlatego należy dążyć aby konsumenci nie byli wprowadzani w błąd, aby mieli jasny przekaz co kupują – mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Wspólne stanowisko organizacji rolniczych

Francuski instytut INRAE, który dla Copa-Cogeca badał sprawę, ​ zwrócił także uwagę, że w 2020 roku naliczył tylko 327 artykułów naukowych dotyczących „mięsa” laboratoryjnego. W tym samym czasie, zidentyfikowano ponad 12 000 artykułów prasowych na ten temat. Dysproporcje są więc ogromne i wskazują, że temat jest bardzo często rozdmuchiwany przez dziennikarzy, aktywistów i inwestorów.

Copa- Cogeca zapowiada, że w grupach roboczych będą trwały teraz prace, których celem będzie wypracowanie wspólnego stanowiska, które będzie prezentowane na forum Unii Europejskiej.

wk
fot. EnvatoElements

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Branża mięsna bez wsparcia ws. cen prądu. Ucierpią też rolnicy i konsumenci

Z podwyżkami cen prądu borykają się wszystkie sektory produkcji. Część z nich otrzyma rządowe wsparcie, ale nie branża mięsna. Spowoduje to kolejne podwyżki cen mięsa.

czytaj więcej

W UE spada produkcja mięsa, a rośnie import. Gdzie spada chów świń i bydła?

Kolejne dane opublikowane przez Komisję Europejską potwierdzają odwrócenie trendu wzrostowego w produkcji mięsa w Unii. Pomimo jednak przewidywanego spadku produkcji, Wspólnota nadal zachowa samowystarczalność w tym segmencie.

czytaj więcej

Najlepsze witaminy mają polskie wędliny

Zamiast eliminować produkty pochodzenia zwierzęcego z menu, zwłaszcza jeśli robimy to ze względów etycznych, powinniśmy raczej starać się zapewnić zwierzętom właściwe warunki i dopilnować, aby uzyskiwane od nich produkty były jak najwyższej jakości. Jest to możliwe jedynie wtedy, gdy zwierzęta mają pełen dobrostan i bardzo dobrą paszę. Wówczas można też w pewien sposób modyfikować skład mięsa, by był jeszcze bardziej korzystny dla zdrowia ludzi.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)