r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>Niemcy zamierzają wprowadzić opłatę za dobrostan zwierząt
Niemcy zamierzają wprowadzić opłatę za dobrostan zwierząt
29.06.2020autor: Dorota Kolasińska
Jak donosi Reuters niemiecka minister rolnictwa Julia Kloeckner naciska na wprowadzenie opłaty za dobrostan zwierząt. Niemiecki przemysł mięsny znajduje się w centrum uwagi po wybuchu koronawirusa. Ponad 600 000 osób jest na kwarantannie!
Według doniesień Reutersa niemiecki przemysł mięsny znajduje się w centrum uwagi po wybuchu koronawirusa w rzeźni w pobliżu Guetersloh, który spowodował, że ponad 600 000 osób znalazło się w kwarantannie. Sytuacja wywołała dyskusję na temat standardów w niemieckim przemyśle spożywczym i jego zależności od siły roboczej, zwłaszcza z Rumunii.
W Niemczech planowane jest wprowadzenie opłaty dobrostanowej, której koszty zostaną przeniesione na konsumentów, a rolnicy otrzymają te fundusze na poprawę warunków utrzymania zwierząt gospodarskich.
– Dlatego uważamy, że opłata za dobrostan zwierząt jest konieczna – powiedziała na konferencji prasowej po spotkaniu z przedstawicielami przemysłu mięsnego, sektora detalicznego i stowarzyszeń konsumenckich Julia Kloecker. Dodała również, że władze muszą wprowadzić w życie zakaz sprzedaży produktów mięsnych w cenach dumpingowych. Zamierza wprowadzić znakowanie dobrostanu zwierząt na produktach mięsnych.
oprac. dkol na podst. reuters.com
W Niemczech planowane jest wprowadzenie opłaty dobrostanowej, której koszty zostaną przeniesione na konsumentów, a rolnicy otrzymają te fundusze na poprawę warunków utrzymania zwierząt gospodarskich.
– Dlatego uważamy, że opłata za dobrostan zwierząt jest konieczna – powiedziała na konferencji prasowej po spotkaniu z przedstawicielami przemysłu mięsnego, sektora detalicznego i stowarzyszeń konsumenckich Julia Kloecker. Dodała również, że władze muszą wprowadzić w życie zakaz sprzedaży produktów mięsnych w cenach dumpingowych. Zamierza wprowadzić znakowanie dobrostanu zwierząt na produktach mięsnych.
oprac. dkol na podst. reuters.com
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a