Mleczne stypendia Spomleku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Mleczne stypendia Spomleku

03.09.2020autor: Dorota Kolasińska

Pięcioro uczniów z Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej  z woj. lubelskiego odebrało stypendia ufundowane przez Mleczarnię Spomlek. 

Młodzi uczniowie odebrali stypendia 1 września, a kolejne czekają na nowych dobrych uczniów Technikum w Woli Osowińskiej. 

– Branża mleczarska jest bardzo dynamiczna i cały czas się rozwija, w związku z tym zapotrzebowanie na wykwalifikowaną i profesjonalną kadrę pracowniczą rośnie. Mając na uwadze przyszłość młodych ludzi, ich karierę zawodową Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej razem ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek w Radzyniu Podlaskim podjęli współpracę celem kształcenia młodzieży w specjalistycznym technikum mleczarskim – informuje Spomlek. Uczniowie uczestniczyli także w zajęciach praktycznych w Radzyniu Podlaskim. 

– Pięcioro uczniów, którzy mieli najwyższą średnią ocen z przedmiotów zawodowych otrzymali stypendia ufundowane przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek w kwocie 2000 zł za cały rok szkolny nauki. Stypendium jest formą nagrody, wyróżnienia indywidualnego dla ucznia, który pracował cały rok szkolny na takie wsparcie. Ma mobilizować ucznia do rozwijania uzdolnień i zainteresowań naukowych oraz promować jego postawę w środowisku szkolnym. Mamy nadzieję, że pieniądze ze stypendiów będą wykorzystane na realizację marzeń uczniów i rozwianie ich pasji – mówi Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek. 

– Po dużym zainteresowaniu uczniów klasą mleczarską w roku ubiegłym, w tym roku kontynuowany był nabór do klasy pierwszej w technikum przetwórstwa mleczarskiego. Chęć rozwoju swoich umiejętności na w tym kierunku zgłosiło 16 uczniów, którzy 1 września rozpoczęli naukę. Dla wielu młodych ludzi decyzja dotycząca wyboru swojej przyszłej ścieżki zawodowej jest niezwykle trudna. Naszym zadaniem jest pokazanie im, że mleczarstwo może stać się pomysłem na życie i być szansą na stabilną, atrakcyjną pracę przynoszącą wiele radości i satysfakcji – dodaje z kolei Edward Bajko, Prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Źródło: Spomlek
Fot. Spomlek
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

OSM w Łowiczu otworzyła nową hurtownię spożywczo-przemysłową. Co na to dostawcy?

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu otworzyła hurtownię spożywczo-przemysłową obok zakładu. Klienci mogą już robić zakupy. 

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Konflikt w Zarządzie SM Mlekpol

Choć obie strony deklarują chęć rozmów – rozłam w Radzie Nadzorczej jednej z największych spółdzielni mleczarskich w Polsce nadal trwa.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Edward Bajko – ponad podziałami?

Według Edwarda Bajko, Prezesa Polskiej Izby Mleczarskiej wypracowanie listy priorytetów dla polskiego mleczarstwa powinno być wspólnym celem wszystkich organizacji branżowych – i słusznie. Niebawem rozpocznie się dialog!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)