Eksport mięsa z Polski: sprzedaż spadła, wartość wzrosła
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Eksport mięsa z Polski: sprzedaż spadła, wartość wzrosła

01.02.2022autor: Aneta Lewandowska

Biuro Analiz KOWR podsumowało eksport polskich produktów rolno-spożywczych od stycznia do listopada 2021 r. Wartość eksportu mięsa z Polski wzrosła, ale spadł wolumen sprzedaży. Czego sprzedaliśmy najwięcej i dokąd?

Wyższa wartość eksportu mięsa

Eksport mięsa, przetworów mięsnych i żywca w okresie od stycznia do listopada 2021 r. przyniósł zyski o 8% wyższe niż rok wcześniej. Przychody ze sprzedaży wyniosły 6,3 mld EUR, co stanowi 19% wartości całego eksportu rolno-spożywczego z Polski.

Co przynosi największe zyski ze sprzedaży za granicę? Przoduje:

  • mięso drobiowe 39%, wartość 2,5 mld EUR,

  • przetwory mięsne 24%, wartość 1,5 mld EUR,

  • wołowina 23%, wartość 1,4 mld EUR,

  • wieprzowina 11%, wartość 0,7 mld EUR.

Pozostałe produkty tylko nieznacznie przyczyniły się do wartości eksportu: żywiec stanowił 2% a pozostałe gatunki mięs 1%.

r e k l a m a

Eksport drobiu nadal na prowadzeniu

W ciągu jedenastu miesięcy ubiegłego roku za granicę sprzedano 1,34 mln ton mięsa drobiowego, niewiele mniej (2%), niż rok wcześniej. Tymczasem wartość eksportu wyniosła 2,5 mld EUR i była o 13% wyższa niż przed rokiem, co wynika z lepszych cen, niż te oferowane w 2020 r.  

Kto kupuje polski drób?

Największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego jest Unia Europejska, odpowiadając za odbiór 64% drobiu – 855 tys. ton. Sprzedajemy też sporo poza granice UE.

  • Niemcy 224 tys. ton – 17%,

  • Holandia 130 tys. ton – 10%,

  • Francja 109 tys. ton – 8%,

  • Czechy 65 tys. ton – 5%,

  • Wielka Brytania 130 tys. ton – 10%,

  • Ukraina 91 tys. ton – 7%,

  • Ghana 67 tys. ton – 5%,

  • Demokratyczna Republika Konga 47 tys. ton – 3%.

Sprzedaż mięsa wołowego

Eksport wołowiny spadł o 3% w okresie styczeń–listopad 2021 r. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej, osiągając 342 tys. ton mięsa. Podobnie jak w kategorii mięsa drobiowego, wołowina podrożała, więc mimo obniżonego wolumenu sprzedaży, wartość eksportu wzrosła do 1,4 mld EUR (o 12%), głównie do krajów UE-27 (85%)

Dokąd trafia polska wołowina?

Głównym importerem mięsa wołowego jest UE i odbiera 85% polskiej wołowiny. Najważniejszymi obiorcami są:

  • Włochy 68 tys. ton – 20%,

  • Niemcy 63 tys. ton – 19%,

  • Niderlandy 30 tys. ton – 9%,

  • Hiszpania 22 tys. ton – 6%,

  • Francja 21 tys. ton – 6%,

  • Wielka Brytania 17 tys. ton – 5%,

  • Izrael 11 tys. ton – 3%,

  • Japonia 8 tys. ton – 3%.

Ile wieprzowiny sprzedaliśmy?

W przeciwieństwie do poprzednich kategorii mięs, wolumen eksportu wieprzowiny wzrósł rok do roku o 5% do 379 tys. ton, jednak w tym przypadku wartość eksportu zmalała ze względu na spadki cen od początku 2021 r. Na eksporcie wieprzowiny zarobiono 695 mln EUR, czyli o 3% mniej, niż w 2020 r.

Dokąd jedzie wieprzowina?

Mięso wieprzowe z Polski trafiło do takich krajów, jak:

  • Słowacja 34 tys. ton – 9%,

  • Niemcy 33 tys. ton – 9%,

  • Włochy 28 tys. ton – 7%,

  • Czechy 25 tys. ton – 7%,

  • USA 24 tys. ton – 6%,

  • Wielka Brytania 21 tys. ton – 6%,

  • Hongkong 18 tys. ton – 5%,

  • Wietnam 16 tys. ton – 4%.


oprac. al na podst. BAiS KOWR

fot. pixabay

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Zjadamy 340 mln ton mięsa rocznie

Światowa produkcja mięsa wzrosła do 340 mln ton w 2021 r., jak wynika z raportu OECD. Gwałtowny wzrost spożycia mięsa w ciągu trzech ostatnich lat to efekt sporego rozwoju gospodarczego w niektórych częściach świata. Zmieniają się także nawyki żywieniowe konsumentów.

czytaj więcej
Aktualności

Polski eksport: czy jesteśmy samowystarczalni?

W zeszłym roku sprzedaliśmy żywność za rekordową kwotę 37 mld euro. To co cieszy, to ogromna nadwyżka w bilansie handlu zagranicznego, która grubo przekroczyła 12 mld euro oraz rosnąca ilość żywności przetworzonej, którą wysyłamy w świat.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Rekordowy eksport wołowiny z USA przekroczył 10 mld dolarów

Amerykańscy hodowcy bydła podsumowali wyniki eksportowe za 2021 r., który okazał się być rekordowym. Producenci wołowiny mają optymistyczne plany co do nowych rynków zbytu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)