Eksport mięsa z Polski: sprzedaż spadła, wartość wzrosła
Biuro Analiz KOWR podsumowało eksport polskich produktów rolno-spożywczych od stycznia do listopada 2021 r. Wartość eksportu mięsa z Polski wzrosła, ale spadł wolumen sprzedaży. Czego sprzedaliśmy najwięcej i dokąd?
Wyższa wartość eksportu mięsa
Eksport mięsa, przetworów mięsnych i żywca w okresie od stycznia do listopada 2021 r. przyniósł zyski o 8% wyższe niż rok wcześniej. Przychody ze sprzedaży wyniosły 6,3 mld EUR, co stanowi 19% wartości całego eksportu rolno-spożywczego z Polski.
Co przynosi największe zyski ze sprzedaży za granicę? Przoduje:
mięso drobiowe 39%, wartość 2,5 mld EUR,
przetwory mięsne 24%, wartość 1,5 mld EUR,
wołowina 23%, wartość 1,4 mld EUR,
wieprzowina 11%, wartość 0,7 mld EUR.
Pozostałe produkty tylko nieznacznie przyczyniły się do wartości eksportu: żywiec stanowił 2% a pozostałe gatunki mięs 1%.
Eksport drobiu nadal na prowadzeniu
W ciągu jedenastu miesięcy ubiegłego roku za granicę sprzedano 1,34 mln ton mięsa drobiowego, niewiele mniej (2%), niż rok wcześniej. Tymczasem wartość eksportu wyniosła 2,5 mld EUR i była o 13% wyższa niż przed rokiem, co wynika z lepszych cen, niż te oferowane w 2020 r.
Kto kupuje polski drób?
Największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego jest Unia Europejska, odpowiadając za odbiór 64% drobiu – 855 tys. ton. Sprzedajemy też sporo poza granice UE.
Niemcy 224 tys. ton – 17%,
Holandia 130 tys. ton – 10%,
Francja 109 tys. ton – 8%,
Czechy 65 tys. ton – 5%,
Wielka Brytania 130 tys. ton – 10%,
Ukraina 91 tys. ton – 7%,
Ghana 67 tys. ton – 5%,
Demokratyczna Republika Konga 47 tys. ton – 3%.
Sprzedaż mięsa wołowego
Eksport wołowiny spadł o 3% w okresie styczeń–listopad 2021 r. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej, osiągając 342 tys. ton mięsa. Podobnie jak w kategorii mięsa drobiowego, wołowina podrożała, więc mimo obniżonego wolumenu sprzedaży, wartość eksportu wzrosła do 1,4 mld EUR (o 12%), głównie do krajów UE-27 (85%).
Dokąd trafia polska wołowina?
Głównym importerem mięsa wołowego jest UE i odbiera 85% polskiej wołowiny. Najważniejszymi obiorcami są:
Włochy 68 tys. ton – 20%,
Niemcy 63 tys. ton – 19%,
Niderlandy 30 tys. ton – 9%,
Hiszpania 22 tys. ton – 6%,
Francja 21 tys. ton – 6%,
Wielka Brytania 17 tys. ton – 5%,
Izrael 11 tys. ton – 3%,
Japonia 8 tys. ton – 3%.
Ile wieprzowiny sprzedaliśmy?
W przeciwieństwie do poprzednich kategorii mięs, wolumen eksportu wieprzowiny wzrósł rok do roku o 5% do 379 tys. ton, jednak w tym przypadku wartość eksportu zmalała ze względu na spadki cen od początku 2021 r. Na eksporcie wieprzowiny zarobiono 695 mln EUR, czyli o 3% mniej, niż w 2020 r.
Dokąd jedzie wieprzowina?
Mięso wieprzowe z Polski trafiło do takich krajów, jak:
Słowacja 34 tys. ton – 9%,
Niemcy 33 tys. ton – 9%,
Włochy 28 tys. ton – 7%,
Czechy 25 tys. ton – 7%,
USA 24 tys. ton – 6%,
Wielka Brytania 21 tys. ton – 6%,
Hongkong 18 tys. ton – 5%,
Wietnam 16 tys. ton – 4%.
oprac. al na podst. BAiS KOWR
fot. pixabay
Aneta Lewandowska
<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>
Najważniejsze tematy