r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny mleka w marcu
25.04.2020autor: Marcin Jajor
Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane o cenach skupu. Ile przeciętnie za biały surowiec oferowały mleczarnie w marcu 2020 roku?
W lutym 2020 roku, hodowcy bydła mlecznego otrzymywali średnio w Polsce 136,86 zł/100 l białego surowca (1,36 zł/l). Stawka w skupie w stosunku do lutego 2020 roku (137,38 zł/100 l) spadła o 0,38% (tj. 0,52 zł), a w porównaniu z analogicznym okresem rok temu – była niższa o 0,7% (tj. 0,96 zł/100 l.).
Na średnio najwyższe stawki za mleko mogli liczyć dostawcy z województw:
Warto podkreślić, że o ile pierwsze trzy miesiące 2020 r. okazały się dość stabilne pod kątem cen skupu mleka, to jednak okres ten nie uwzględnia jeszcze konsekwencji związanych z epidemią koronawirusa. Jak już pisaliśmy wcześniej, masowe zakażenia spowodowały czasowy wzrost detalicznego popytu na produkty mleczarskie, ale był on niestety obserwowany jedynie na początku wprowadzenia w naszym kraju ścisłego reżimu sanitarnego. Do tego doszły istotne ograniczenia dotyczące transportu, w tym jego kosztów, niedobory kadrowe oraz niemalże całkowity paraliż sektora HORECA.
To wszystko zbiegło się ze wzrostem produkcji mleka w Polsce. Skala dostaw zwiększyła się o ok. 7% w skali miesiąca i 1% w skali roku. Biorąc zaś pod uwagę cały pierwszy kwartał br. skup był o ok. 3% większy niż w analogicznym okresie rok temu, wyniósł ok. 3 mld litrów.
Stawki w dół
Niestety, informacje o pogłębieniu spadkowego trendu cen potwierdzają dane o stawkach za podstawowe produkty mleczarskie z połowy kwietnia br., w tym mleka w proszku i masła. Za OMP oferowano 8,13 zł/kg, a więc o 23% mniej niż przed miesiącem. Z kolei cena PMP wyniosła 12,09 zł/kg i była o 4% niższa niż w marcu. Mało optymistyczne są też ceny masła, które spadły w skali miesiąca o 6 i 8,5% – odpowiednio masło w blokach do 13,75 zł/kg i konfekcjonowane do 15,31 zł/kg.
Zniżkową tendencję widać na rynku mleka w całej Europie Zachodniej, czego przykładem mogą być m.in. spadki cen odtłuczonego i pełnego mleka w proszku. Według USDA w porównaniu ze styczniem cena PMP w kwietniu spadła z 3076 do 2305 euro/tonę (tj. z ok. 14 do niespełna 11 zł/kg). Spadły też stawki OPM z 2604 do 1687 euro/tonę (tj. z niespełna 12 do prawie 8 zł/kg).
Spadkowy trend dotyczył również kolejnej sesji na GDT, w przypadku której indeks cen produktów mleczarskich (po niewielkim wzroście na początku bieżącego miesiąca o 1,2%) w przedostatnim tygodniu kwietnia obniżył się o 4,2%. Spadki zanotowano w przypadku transakcji za m.in. masło, OMP i PMP.
W obliczu tych złych wiadomości branża z pewną ulgą przyjęła propozycję KE o wprowadzeniu mechanizmu interwencji publicznej w postaci dopłat do prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, masła i sera. Ma on zmniejszyć podaż produktów mleczarskich na rynku, co w pewnym stopniu może przywrócić rynkową równowagę.
Przypominany, że przedstawione powyżej dane dotyczą zbiorczych i uśrednionych cen skupy mleka w danych województwach Polski, które każdego miesiąca publikuje Główny Urząd Statystyczny. Bardziej szczegółową analizę cen – w tym odniesienie się do sytuacji związanej z koronawirusem – przedstawiamy w majowym dodatku specjalnym „top bydło”, na podstawie nadesłanych cenników mleczarni i faktur. Zachęcamy do ich przysyłania na adres m.wieczorek@topagrar.com.pl. Gwarantujemy anonimowość.
mj/GUS/MRiRW/USDA/GDT/obliczenia własne
Fot. Jajor
Na średnio najwyższe stawki za mleko mogli liczyć dostawcy z województw:
- lubuskiego – 141,97 zł/100 l;
- podlaskiego – 141,50 zł/100 l;
- dolnośląskiego – 141,01 zł/100 l.
- małopolskim – 126,56 zł/100 l;
- łódzkim – 129,17 zł/100 l;
- świętokrzyskim – 131,48 zł/100 l.
Wzrost produkcji
Warto podkreślić, że o ile pierwsze trzy miesiące 2020 r. okazały się dość stabilne pod kątem cen skupu mleka, to jednak okres ten nie uwzględnia jeszcze konsekwencji związanych z epidemią koronawirusa. Jak już pisaliśmy wcześniej, masowe zakażenia spowodowały czasowy wzrost detalicznego popytu na produkty mleczarskie, ale był on niestety obserwowany jedynie na początku wprowadzenia w naszym kraju ścisłego reżimu sanitarnego. Do tego doszły istotne ograniczenia dotyczące transportu, w tym jego kosztów, niedobory kadrowe oraz niemalże całkowity paraliż sektora HORECA.
r e k l a m a
Stawki w dół
Niestety, informacje o pogłębieniu spadkowego trendu cen potwierdzają dane o stawkach za podstawowe produkty mleczarskie z połowy kwietnia br., w tym mleka w proszku i masła. Za OMP oferowano 8,13 zł/kg, a więc o 23% mniej niż przed miesiącem. Z kolei cena PMP wyniosła 12,09 zł/kg i była o 4% niższa niż w marcu. Mało optymistyczne są też ceny masła, które spadły w skali miesiąca o 6 i 8,5% – odpowiednio masło w blokach do 13,75 zł/kg i konfekcjonowane do 15,31 zł/kg.Zniżkową tendencję widać na rynku mleka w całej Europie Zachodniej, czego przykładem mogą być m.in. spadki cen odtłuczonego i pełnego mleka w proszku. Według USDA w porównaniu ze styczniem cena PMP w kwietniu spadła z 3076 do 2305 euro/tonę (tj. z ok. 14 do niespełna 11 zł/kg). Spadły też stawki OPM z 2604 do 1687 euro/tonę (tj. z niespełna 12 do prawie 8 zł/kg).
Spadkowy trend dotyczył również kolejnej sesji na GDT, w przypadku której indeks cen produktów mleczarskich (po niewielkim wzroście na początku bieżącego miesiąca o 1,2%) w przedostatnim tygodniu kwietnia obniżył się o 4,2%. Spadki zanotowano w przypadku transakcji za m.in. masło, OMP i PMP.
Interwencja KE
W obliczu tych złych wiadomości branża z pewną ulgą przyjęła propozycję KE o wprowadzeniu mechanizmu interwencji publicznej w postaci dopłat do prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, masła i sera. Ma on zmniejszyć podaż produktów mleczarskich na rynku, co w pewnym stopniu może przywrócić rynkową równowagę.
Przypominany, że przedstawione powyżej dane dotyczą zbiorczych i uśrednionych cen skupy mleka w danych województwach Polski, które każdego miesiąca publikuje Główny Urząd Statystyczny. Bardziej szczegółową analizę cen – w tym odniesienie się do sytuacji związanej z koronawirusem – przedstawiamy w majowym dodatku specjalnym „top bydło”, na podstawie nadesłanych cenników mleczarni i faktur. Zachęcamy do ich przysyłania na adres m.wieczorek@topagrar.com.pl. Gwarantujemy anonimowość.
mj/GUS/MRiRW/USDA/GDT/obliczenia własne
Fot. Jajor
Marcin Jajor
<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a