ASF w natarciu. Jest kolejne ognisko!
Ognisk ASF przybywa w zastraszającym tempie. Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła właśnie 25 ognisko. Tym razem choroba pojawiła się na Dolnym Śląsku.
ASF się rozpędza. Ostatnio co kilka dni wybucha nowe ognisko. W tym roku mamy ich już 25. Warto zauważyć, że w ubiegłym roku do 21 lipca wirusa w populacji świń wykryto „tylko” 7 razy.
Tym razem Dolny Śląsk
Najnowsze ognisko wykryto na Dolnym Śląsku. Wirus zaatakował chlewnię położoną w miejscowości Parowa w powiecie bolesławickim. Gospodarstwo utrzymywało 60 świń w cyklu zamkniętym.
- Wynik badania otrzymaliśmy w sobotę wieczorem, a w poniedziałek świnie zostały zabite i zutylizowane. Najprawdopodobniej przyczyną pojawienia się choroby było zawleczenie wirusa z lasu, który znajduje się wokół gospodarstwa. A że zaczyna się sezon jagodowo-grzybowy, to sporo osób udaje się na spacery – wyjaśnia w rozmowie z nami lek. wet. Joanna Ligór-Tkacz, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bolesławcu.
Dodaje, że w promieniu 10 km od gospodarstwa nie ma żadnych chlewni, więc przynajmniej w tym przypadku nie będzie konieczności wybicia zdrowych świń. Ligór-Tkacz zaznacza także, że gospodarstwo w Parowie właściwie spełniało warunki bioasekuracji.
- To dość zaskakujące, że wirus pojawił się akurat tam, w tak dobrze zabezpieczonym gospodarstwie – wyjaśnia lekarz.
ASF w natarciu
Ognisko w Parowej to pierwsze ognisko w powiecie bolesławickim i trzecie na Dolnym Śląsku w tym roku.
Z danych Inspekcji Weterynaryjnej wynika, że od początku roku stwierdzono w Polsce 25 ognisk ASF u świń w 10 województwach oraz 1840 ognisk ASF u dzików w 9 województwach.
10 mln zł na 25 ognisk
Warto dodać, że koszty zwalczania tych 25 ognisk wynoszą ok. 10 mln zł, z czego na odszkodowania przypadnie ok. 4,3 mln zł.
Jak ochronić świnie przed ASF?
W celu ograniczania ryzyka zakażenia świń wirusem ASF, Inspekcja weterynaryjna przypomina, by ściśle przestrzegać zasad bioasekuracji i"
- nie kupować świń nieoznakowanych i bez świadectwa weterynaryjnego
- nie skarmiać zwierząt paszą niewiadomego pochodzenia ani produktami (w tym resztkami, zlewkami) pochodzenia zwierzęcego;
- unikać kontaktu z padłymi świniami (lub dzikami)
- zabezpieczyć budynki, w których są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt domowych;
- utrzymywać świnie w budynkach, w których nie są jednocześnie utrzymywane inne zwierzęta gospodarskie kopytne;
- zabezpieczać budynki inwentarskie, magazyny pasz oraz miejsca przechowywania ściółki przed dostępem zwierząt dzikich (w tym gryzoni);
- zrezygnować z udziału w polowaniach;
- nie wnosić do gospodarstw części dzików;
- zachowywać podstawowe zasady higieny:
- zastosować maty dezynfekcyjne na wjazdach i wyjazdach do gospodarstw i przed wejściami do budynków inwentarskich;
- uniemożliwić osobom postronnym wchodzenie do budynków, w których utrzymywane są świnie.
Kamila Szałaj
redaktor w zespole PWR Online
Najważniejsze tematy