Nowe przepisy Unii Europejskiej spowodowały wycofanie stosowania leczniczego tlenku cynku w paszach dla świń od czerwca 2022 roku. Wciąż nie do końca wiadomo, jakie będą konsekwencje żywieniowe i produkcyjne tego zakazu. Tlenek cynku pomagał ograniczyć biegunki po odsadzeniu, utrzymać wysokie wykorzystanie paszy i chronić prosięta przed chorobami. Pomagał zwłaszcza w eliminacji niekorzystnych mikroorganizmów, jak na przykład Escherichia coli. Zmniejszał jednak również ilość niektórych korzystnie działających bakterii.
Podczas konferencji „Zero cynku”, która odbyła się w Kopenhadze, dyskutowano, jak utrzymać różnorodność mikrobiomu jelitowego, który jest bardzo ważny dla zdrowia prosiąt, a ostatecznie ich wydajności. Podkreślano, że zapewnienie optymalnego zdrowia jelit u świń jest najlepszym sposobem na ostateczne wyeliminowanie tlenku cynku w paszach świń, jednak należy podejść do tego kompleksowo, co wymaga współpracy rolnika, firm paszowych i lekarzy weterynarii. Producenci trzody chlewnej muszą stosować najlepsze praktyki w zakresie zarządzania, warunków utrzymania, żywienia, jeśli chcą zmniejszyć upadki wśród prosiąt. Samo właściwe karmienie nie rozwiąże problemu, ale oczywiście ma największy pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt i ogranicza problemy z bakteriami Escherichia coli w odchowalni oraz zmniejsza wskaźnik śmiertelności.