W unijnych przepisach określone zostały zasady postępowania z zakażonymi lub uznanymi za prawdopodobnie zakażone określonymi roślinami (czyli bulwami i roślinami ziemniaka oraz roślinami pomidora). Dopuszczono jednocześnie zastosowanie także innych sposobów wykorzystania lub unieszkodliwiania zakażonych bulw i roślin ziemniaka oraz pomidora jeśli nie niesie to za sobą ryzyka rozprzestrzeniania tych agrofagów. Urzędowy nadzór nad zwalczaniem obu bakterii sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN).
Jak środki zwalczania Clavibacter sepedonicus?
I tak rozporządzenie zgodnie z unijnymi dyrektywami obejmuje nakaz:
- przeznaczenia bulw ziemniaka uznanych za zakażone Clavibacter sepedonicus po bezpośrednim dostarczeniu do zakładów zbiorowego żywienia, do konsumpcji w tych zakładach, w przypadku gdy istnieje w nich możliwość unieszkodliwiania resztek tych bulw w sposób wykluczający ryzyko rozprzestrzenienia się Clavibacter sepedonicus lub
- przeznaczenia bulw lub roślin ziemniaka uznanych za zakażone Clavibacter sepedonicus do skarmiania zwierząt, na surowo lub po uprzednim zakiszeniu, pod warunkiem że:
– pochodzący od tych zwierząt obornik zostanie poddany gorącej fermentacji, w trakcie której zostanie osiągnięta temperatura wynosząca minimum 65°C przez co najmniej trzy dni, a następnie wykorzystany na gruncie, na którym nie będą uprawiane przez okres co najmniej: – roku – ziemniaki, – dwóch lat – ziemniaki przeznaczone do sadzenia,
– maszyny, urządzenia, środki transportu, opakowania, inne przedmioty oraz przechowalnie lub ich części, które miały kontakt z zakażonymi bulwami ziemniaka, zostaną poddane odkażeniu przez oczyszczenie i dezynfekcję, lub - zakopania roślin lub bulw ziemniaka uznanych za zakażone Clavibacter sepedonicus na polu, na którym były one uprawiane, lub
- wykorzystania bulw lub roślin ziemniaka uznanych za zakażone Clavibacter sepedonicus do produkcji biogazu, w przypadku gdy:
– przed rozpoczęciem produkcji biogazu bulwy lub rośliny ziemniaka zostały poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 70°C przez co najmniej godzinę lub
– w trakcie produkcji biogazu bulwy lub rośliny ziemniaka zostały poddane działaniu temperatury wynoszącej co najmniej 50°C przez co najmniej 24 godziny.