Kolba wartości, jakie są różnice pomiędzy świeżą, a konserwową kukurydzą?
100 g świeżych ziaren kukurydzy dostarcza organizmowi 365 kcal, a kukurydza konserwowa ok. 100 kcal (w zależności od ilości soli i cukru w roztworze wodnym).
Kukurydza zawiera:
- 60-70% skrobi;
- białko;
- błonnik;
- witaminy z grupy B;
- witaminę E, K;
- prowitaminę A oraz liczne składniki mineralne – potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod i selen.
- W ziarnach kukurydzy znajdziemy luteinę i zeaksantynę (karotenoidy), chroniące plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem.
Wyrabiana z kukurydzy mąka nie zawiera glutenu. Nic więc dziwnego, że bazują na niej osoby uczulone na gluten. Białko zawarte w kukurydzy jest ubogie w aminokwasy – lizynę i tryptofan – odpowiedzialne za zaopatrzenie organizmu w witaminę PP. Dlatego w krajach, gdzie podstawą diety jest kukurydza, do mąki kukurydzianej dodaje się sojową, zawierającą dużo tych aminokwasów.
Uprawia się odmiany przeznaczone na paszę, zbożowe (na mąkę, i kasze), olej kukurydziany, zawierający kwasy tłuszczowe omega-6 do omega-3, popcorn i płatki oraz kukurydzę cukrową – traktowaną jako warzywo.