Zdrowa dieta dla rolnika - 8 zasad zdrowego odżywiania
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zdrowa dieta dla rolnika - 8 zasad zdrowego odżywiania

08.02.2022

Niebawem wiosna! Już zaczęły się pierwsze prace polowe. Jeszcze trochę, a sezon agrotechniczny ruszy pełną parą. By mieć siłę do pracy trzeba się dobrze odżywiać. Dietetyczka Justyna Malinowska podpowiada, co jeść, by być zdrowym i najedzonym!

Rolnicy to szczególna grupa zawodowa, która żyje blisko natury i według jej rytmu. Chociaż sposób wykonywania tej pracy uległ zmianie i maszyny przejęły na siebie część jej ciężaru, wciąż wiąże się ona z okresowym zróżnicowaniem wydatku energetycznego. Kiedy po sezonie przychodzi czas na zasłużony odpoczynek, styl życia znacznie się zmienia. Gdy wracamy do pracy potrzeba jest właściwego odżywiania, by organizm miał siłę. Jak jeść, by się najadać? Jak zbilansować swój posiłek, by nie tyć i pozostawać w dobrej formie fizycznej? Poznaj 8 zasad prawidłowego żywienia przygotowanych przez uznaną dietetyczkę Justynę Malinowską !

1. Jedz w zgodzie ze swoim zapotrzebowaniem. Jest to kluczowa zasada zdrowego odżywiania. O tym, kiedy będziemy jeść, powinno decydować pojawienie się głodu. W okresie wzmożonej pracy naturalny jest zwiększony apetyt, jednak po sezonie warto zweryfikować częstość i wielkość posiłków.

2. Stawiaj na warzywa i owoce. Poza bogactwem witamin i składników mineralnych ważnych dla zdrowia, warzywa i owoce są źródłem błonnika. Jest to składnik odpowiadający za pojawienie się sytości, natomiast praktycznie nie wpływa na kaloryczność posiłku. Dodatkowo ma on pozytywny wpływ na zdrowie i pracę jelit, chroni przed rozwojem nowotworów, a nawet przeciwdziała próchnicy zębów.

3. Wybieraj razowe produkty zbożowe. Produkty pełnoziarniste to najlepsze źródło energii. Są również bogate w składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Razowe produkty zbożowe są bardzo ważnym elementem profilaktyki, ale też leczenia chorób metabolicznych, m.in. cukrzycy i nadciśnienia. Energia jest z nich uwalniana powoli, dlatego nie wywołują nagłych skoków stężenia cukru we krwi, a zawarte w nich składniki mineralne obniżają ciśnienie. Pełnoziarniste zboża zapewniają też sytość na dłuższy czas.

4. Dbaj o różnorodność. Chociaż zima to czas, kiedy łatwo popaść w monotonię, dobrze wyposażona spiżarnia umożliwi gotowanie ciekawych i kolorowych potraw. Suszone nasiona roślin strączkowych, np. soczewica lub fasola będą ciekawym dodatkiem do potrawek, zup oraz smarowideł do pieczywa. Nie zapominaj o nabiale, który jest najlepszym źródłem wapnia. Pod postacią twarożków, placków lub jogurtu będzie stanowił cenny element diety. Świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, kremowych zup, kanapek i dań jednogarnkowych są też nasiona słonecznika, pestki dyni i siemię lniane.

5. Wybieraj chude mięsa i przetwory. Białko to niezbędny element pełnowartościowego posiłku, a dobre jakościowo mięso i jego przetwory należą do najlepszych jego źródeł. Drób bez skóry, chude części wieprzowiny (schab, polędwiczka) i wołowiny (polędwica, udziec) będą odżywcze, sycące i niskokaloryczne, w przeciwieństwie do tych tłustych, które będą znacząco podnosiły wartość energetyczną diety. Tłuste mięsa i przetwory mięsne są też ciężko strawne. Powinny ich unikać osoby cierpiące z powodu choroby refluksowej przełyku oraz kamicy pęcherzyka żółciowego.

CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.topagrar.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Wiosenne nowalijki

Wiosna to czas, kiedy sięgamy po warzywa i owoce sezonowe. Sałata, rzodkiewka, kalarepa czy szparagi to ich najbardziej brakuje nam zimą.

czytaj więcej

Wiosna - zacznij od nowalijek

Temperatura rośnie wraz z pierwszym dniem wiosny. Jest to pora roku, która sprzyja większemu spożyciu warzyw i owoców. Utrzymanie takiej zdrowej diety w tym okresie jest znacznie prostsze, gdy każdy spragniony jest świeżych, chrupiących warzyw.

czytaj więcej

Europejczycy a dieta

Podstawą piramidy żywienia w zdrowej diecie są warzywa i owoce. Eurostat w swoich danych podaje jednak, że Polacy jedzą ich zdecydowanie mniej niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9 procent z nas spożywa zalecane pięć porcji tych produktów.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)