Rolnicy to szczególna grupa zawodowa, która żyje blisko natury i według jej rytmu. Chociaż sposób wykonywania tej pracy uległ zmianie i maszyny przejęły na siebie część jej ciężaru, wciąż wiąże się ona z okresowym zróżnicowaniem wydatku energetycznego. Kiedy po sezonie przychodzi czas na zasłużony odpoczynek, styl życia znacznie się zmienia. Gdy wracamy do pracy potrzeba jest właściwego odżywiania, by organizm miał siłę. Jak jeść, by się najadać? Jak zbilansować swój posiłek, by nie tyć i pozostawać w dobrej formie fizycznej? Poznaj 8 zasad prawidłowego żywienia przygotowanych przez uznaną dietetyczkę Justynę Malinowską !
1. Jedz w zgodzie ze swoim zapotrzebowaniem. Jest to kluczowa zasada zdrowego odżywiania. O tym, kiedy będziemy jeść, powinno decydować pojawienie się głodu. W okresie wzmożonej pracy naturalny jest zwiększony apetyt, jednak po sezonie warto zweryfikować częstość i wielkość posiłków.
2. Stawiaj na warzywa i owoce. Poza bogactwem witamin i składników mineralnych ważnych dla zdrowia, warzywa i owoce są źródłem błonnika. Jest to składnik odpowiadający za pojawienie się sytości, natomiast praktycznie nie wpływa na kaloryczność posiłku. Dodatkowo ma on pozytywny wpływ na zdrowie i pracę jelit, chroni przed rozwojem nowotworów, a nawet przeciwdziała próchnicy zębów.
3. Wybieraj razowe produkty zbożowe. Produkty pełnoziarniste to najlepsze źródło energii. Są również bogate w składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Razowe produkty zbożowe są bardzo ważnym elementem profilaktyki, ale też leczenia chorób metabolicznych, m.in. cukrzycy i nadciśnienia. Energia jest z nich uwalniana powoli, dlatego nie wywołują nagłych skoków stężenia cukru we krwi, a zawarte w nich składniki mineralne obniżają ciśnienie. Pełnoziarniste zboża zapewniają też sytość na dłuższy czas.
4. Dbaj o różnorodność. Chociaż zima to czas, kiedy łatwo popaść w monotonię, dobrze wyposażona spiżarnia umożliwi gotowanie ciekawych i kolorowych potraw. Suszone nasiona roślin strączkowych, np. soczewica lub fasola będą ciekawym dodatkiem do potrawek, zup oraz smarowideł do pieczywa. Nie zapominaj o nabiale, który jest najlepszym źródłem wapnia. Pod postacią twarożków, placków lub jogurtu będzie stanowił cenny element diety. Świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, kremowych zup, kanapek i dań jednogarnkowych są też nasiona słonecznika, pestki dyni i siemię lniane.
5. Wybieraj chude mięsa i przetwory. Białko to niezbędny element pełnowartościowego posiłku, a dobre jakościowo mięso i jego przetwory należą do najlepszych jego źródeł. Drób bez skóry, chude części wieprzowiny (schab, polędwiczka) i wołowiny (polędwica, udziec) będą odżywcze, sycące i niskokaloryczne, w przeciwieństwie do tych tłustych, które będą znacząco podnosiły wartość energetyczną diety. Tłuste mięsa i przetwory mięsne są też ciężko strawne. Powinny ich unikać osoby cierpiące z powodu choroby refluksowej przełyku oraz kamicy pęcherzyka żółciowego.