Na ile zakaz chowu klatkowego zachwieje polskim sektorem drobiarskim? By uzmysłowić sobie skalę zagrożenia, wystarczy spojrzeć na statystyki. Przygotował je resort rolnictwa w odpowiedzi na interpelację posła Michała Urbaniaka.
Ilu hodowców w Polsce objąłby zakaz chowu klatkowego drobiu?
Obecnie w Polsce jest zarejestrowanych 1105 ferm jaj konsumpcyjnych, w których może przebywać około 50,7 mln kur niosek. Nasz kraj jest szóstym co do wielkości, producentem jaj w Unii Europejskiej i odpowiada za około 9 proc. podaży jaj na rynku unijnym.
W poszczególnych systemach produkcji w Polsce zarejestrowanych jest:
- 0 Produkcja ekologiczna – 76 zakłady, w których maksymalnie może przebywać 462 898 kur;
- 1 Wolny wybieg – 242 zakłady, w których maksymalnie może przebywać 2 322 041 kur;
- 2 Chów ściółkowy – 400 zakładów, w których maksymalnie może przebywać 7 866 314 kur;
- 3 Klatki – 458 zakładów, w których maksymalnie mogą przebywać 40 095 543 kury.
Warto zauważyć, że udział jaj klatkowych w produkcji jaj ogółem wynosił w Polsce 81,1 proc.
- Oznacza to, że w ciągu 10 lat zmalał jedynie o 9,4 punktów procentowych. O tyle samo wzrósł udział produkcji alternatywnej, z 9,5 proc. w roku 2010 do 18,9 proc. w 2020 – wyjaśnia Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.