Zainteresowanie RHD w Polsce nie słabnie, z roku na rok przybywa nowych podmiotów. Co ciekawe, od ubiegłego maja liczba podmiotów prowadzących RHD pod kontrolą GIW (produkty pochodzenia zwierzęcego) wzrosła z 11 tys. do 13,6 tys. podmiotów. To dobra informacja. Rolnicy pokazują w ten sposób swoje świetne pomysły, przedsiębiorczość i znakomite pomysły marketingowe, podbijając serca konsumentów regionalnymi potrawami dostarczając prawdziwie polskie specjały.
GIW podaje, że liczba podmiotów prowadzących obecnie działalność w ramach RHD to łącznie 13 615 (dane nie sumują się, ponieważ jeden podmiot może prowadzić kilka rodzajów działalności).
GIW wymienia podmioty zajmujące się sprzedażą:
- 892 w zakresie mleka surowego albo mleka surowego i siary;
- 451 w zakresie surowej śmietany;
- 2529 w zakresie jaj od drobiu;
- 9669 w zakresie pszczelich nieprzetworzonych produktów, w tym miodu, pyłku pszczelego, pierzgi, mleczka pszczelego;
- 266 w zakresie żywych produktów rybołówstwa lub uśmierconych i niepoddanych innym czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, oddzielania pletw lub wytrzewiania;
- 15 w zakresie żywych ślimaków;
- 750 w zakresie świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego;
- 444 w zakresie świeżego mięsa drobiowego lub zajęczaków, lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego;
- 36 w zakresie świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego;
- 906 w zakresie produktów mięsnych;
- 89 w zakresie wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa;
- 978 w zakresie produktów mlecznych lub produktów na bazie siary;
- 138 w zakresie produktów jajecznych;
- 390 w zakresie gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego;
- 45 jaj od ptaków bezgrzebieniowych;
- 585 w zakresie żywności, w tym gotowych posiłków (potraw), zawierających jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego i środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego;
- 353 w zakresie pieczywa cukierniczego, ciast i ciastek;
- 266 w zakresie wyrobów cukierniczych;
- 220 w zakresie gotowych posiłków (potraw) nie mięsnych.
Dorota Kolasińska
fot. envatoelements