Wojciechowski: musimy dbać o bezpieczeństwo żywnościowe
Wczoraj w Brukseli odbyła się konferencja online pod hasłem „Food security and Climate change post-COVID” zorganizowana przez Euractiv i firmę Syngenta, której gościem był m.in. komisarz Janusz Wojciechowski.
Rolnictwo europejskie ewoluuje i powinno zmierzać w kierunku, gdzie rolnicy, społeczeństwo, żywność, zwierzęta oraz rośliny są bezpieczne. Ma to szczególne znaczenie nie tylko w dobie epidemii, ale także postępujących zmian klimatycznych. Europejskie rolnictwo ma już swój udział w od lat 90 XX wieku zredukowało emisję gazów cieplarnianych o 20%, co jednak nie pozwala spoczywać na laurach.
– Dalsze działania wpływająca na spowolnienie zmian klimatycznych muszą jednak zapewniać dochodowość w sektorze żywnościowym. Rolnictwo w dobie zmian klimatycznych musi być zdywersyfikowane, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe. Opierać powinno się na rynkach lokalnych, małych dostawcach, którzy bazować na produktach wytwarzanych w danym regionie. To szansa dla mniejszych gospodarstw na dochodową działalność. 59% rolników twierdzi, że ucierpiało już z powodu zmian klimatu, a 72% twierdzi, że ucierpi w ciągu następnych 5 lat.