Jeśli chodzi o warzywa uszkodzone zostały głównie cukinie, ziemniaki, bakłażany, pomidory, szparagi, a także melony, arbuzy i truskawki.
- Straszliwa fala mrozów stwarza poważne zagrożenie dla kolejnych zbiorów i po ostatnich powodziach. Organizujemy inspekcje, aby zweryfikować skalę szkód - mówi dla la Repubblica Marco Protopapa, regionalny radny ds. rolnictwa i żywności.
Włoscy rolnicy bronili swoje uprawy przed mrozem, jak mogli. Np. w Montalcino i Val di Cornia, wśród najbardziej cenionych winnic w Toskanii, ich właściciele spędzili kilka nocy na paleniu bel siana i drewna między rzędami winorośli, by podnieść temperaturę.
Przymrozki pojawiły się także w innych krajach, m.in. Francji, Hiszpanii i Szwajcarii. Wystąpiły też w Belgii i Słowenii.
fot. Cukinia na polu w Castelnuovo Don Bosco - zdjęcie zrobione 8 kwietnia - źródło: lavocediasti.it/2021/04/09/leggi-notizia/argomenti/agricoltura-7/articolo/apprensione-anche-nellastigiano-per-i-danni-alle-colture-causati-dalle-gelate-notturne.html