Kmera zaznacza, że w ostatnim tygodniu mocno zdrożała importowana papryka.
- W ciągu tygodnia papryka zdrożała o 10-15 zł na opakowaniu. Obecnie najdroższa czerwona kosztuje 60 zł za karton 5 kg - wylicza ekspert.
Stałą cenę utrzymują natomiast krajowe warzywa korzeniowe, ziemniaki i cebula. Ich sprzedaż nie idzie tak dobrze, jakby tego życzyli sobie rolnicy. Wynika to przede wszystkim z zamkniętej branży HoReCa i sporej podaży większości gatunków.
Spadły natomiast ceny ogórków gruntowych uprawianych w szklarni, tzw.kolka - do 10-12 zł/kg. Przypomnijmy, że na początku roku ceny tego warzywa dochodziły do 30 zł/kg. Drogie z kolei są ogórki małosolne, które kilka dni temu pojawiły się w ofercie.
Tania natomiast jest kapusta pekińska. Jej cena oscyluje wokół 2,50 zł/kg.
- Szacuję, że sprzedaję zaledwie 30 proc. tego co zawsze. Pandemia zabrała klienta, nawet nie wiem, czy będę miał z czego rozpocząć produkcję w tym sezonie - mówił nam wczoraj jeden z rolników handlujących na Rynku Hurtowym w Broniszach.
Więcej dowiesz się z wypowiedzi eksperta!