Jednocześnie przed europejskimi rolnikami stawia się ambitne cele wynikające z realizacji „Zielonego Ładu” i powiązanych z nim dwóch strategii: „Od pola do stołu” i „Bioróżnorodności”. Zakładają one m.in. silną redukcję zużycia środków ochrony roślin i nawozów. Dlatego firmy z branży rolnej już opracowują innowacyjne technologie, które zminimalizują wykorzystanie "chemii" na polach oraz ograniczą presję rolnictwa na klimat.
- Stoimy przed gigantycznymi zmianami klimatycznymi, które dziś bardzo mocno wpływają na plonowanie. Do tego powierzchnia ziemi uprawnej zmniejsza się o 20 proc. na osobę, a liczba ludności cały czas rośnie. Rolnicy muszą więc wyprodukować więcej żywności, mając do dyspozycji mniej ziemi. To jest wielkie wyzwanie, ale można z niego stworzyć szansę na rozwój. Pomogą nam w tym innowacyjne rozwiązania, które nie tylko zapewnią bezpieczeństwo żywnościowe, ale jednocześnie ograniczą wpływ rolnictwa na klimat – powiedział podczas naszego Forum Antoine Bernet z firmy Bayer.
Firma Bayer od dawna inwestuje w innowacyjność. Mając zaplecze w postaci 8 tysięcy badaczy i 20 centrów badawczo-rozwojowych na świecie oraz zapewnione środki finansowe tworzy racjonalne rozwiązania dla rolników i konsumentów. W rozwoju innowacji koncentruje się na trzech kwestiach: nowych cechach genetycznych nasion, optymalizacji zużycia środków ochrony roślin i wzroście cyfryzacji.
- By wesprzeć rolnika na polu, będziemy musieli ściślej współpracować z nauką – ocenił Bernet.
Zwrócił uwagę, że innowacyjne rozwiązania muszą iść w parze z rozwojem zrównoważonego rolnictwa, które umożliwia rolnikom wydajniejsze wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, sprzętu, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii. Taki model gospodarowania ogranicza wpływ rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej społecznej akceptacji.
- Musimy pomagać rolnikowi w podjęciu najlepszej decyzji dla jego pola - na tym zasadza się przyszłość. Naszym celem jest ciągłe wprowadzanie innowacji z myślą o bardziej zrównoważonym rolnictwie – powiedział Bernet.
Zaznaczył, że w Polsce 2/3 rolników uważa, iż rolnictwo zrównoważone jest bardzo ważne. Z kolei dla połowy konsumentów w naszym kraju termin ten jest znany.
By ułatwić rolnikom wdrażanie zasad rolnictwa zrównoważonego, firma Bayer uruchomiła projekt Bayer Forward Farming. Jest to międzynarodowa platforma służąca prezentacji innowacyjnych praktyk w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Kilka tygodni temu dołączyło do niej pierwsze gospodarstwo w Polsce.
- Chodzi o to, by gospodarstwo przynosiło odpowiednie zyski. Takich farm mamy 17 w krajach Europy, Ameryki Północnej, Ameryki Łacińskiej. Prezentujemy tam zasady zrównoważonego rolnictwa i sposoby ich wdrożenia na poziomie gospodarstwa. To projekt długo falowy – zaznaczył Bernet.
Podczas Forum nasi Czytelnicy pytali, w jaki sposób firma Bayer przygotowuje się na zieloną rewolucję w rolnictwie - nad jakimi biopreparatami są obecnie prowadzone prace i kiedy produkty te będą dostępne dla polskich rolników.
Antoine Bernet zapewnił, że intensywne prace nad takimi środkami ochrony roślin trwają w Bayer już od dłuższego czasu.
- Pracujemy intensywnie nad tym tematem, bo wiemy, że musimy dojść do tych rozwiązań jak najszybciej. Silnie inwestujemy też w rozwój nasion. Chcemy zapewnić jak najszybszy dostęp rolnikom do efektów naszych prac – powiedział Bernet.
ksz