Unia notuje spadek importu. Jakie są tego przyczyny?
Do spadku importu przyczynił się nie tylko kryzys związany z pandemią koronawirusa, ale także spadek zakupów wołowiny z Wielkiej Brytanii (byłego członka UE), która wraz z Brazylią i Argentyną jest czołowym dostawcą wołowiny na unijny rynek. Od stycznia do maja br. Brytyjczycy sprzedali na unijny rynek o prawie 30% mniej wołowiny niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Nie uwzględniając handlu z Wielką Brytanią, import wołowiny do 27 państw członkowskich ze wszystkich pozostałych krajów trzecich spadł w pierwszym półroczu 2020 roku o dobre 20 tys. ton, czyli o 14,5%, osiągając poziom 118,5 tys. ton.
Mniej aktywni na unijnym rynku byli też Brazylijczycy oraz Urugwajczycy, którzy sprzedali unijnym odbiorcom odpowiednio o ponad 17% oraz o prawie 25% mniej wołowiny. Brazylia część tego towaru wywoziła do Państwa Środka. Na unijny rynek trafiło też mniej wołowiny z Australii (spadek importu o 25%), która również zaopatrywała również na dużą skalę Chiny.
Z powodu przestojów w rzeźniach spowodowanych pandemią o ponad 12% zmniejszyły dostawy na unijny rynek Stany Zjednoczone. Spośród czołowych dostawców wołowiny na rynek Wspólnoty eksport zwiększyła jedynie Argentyna (o 6,0% do 37,2 tys. ton).