Rolnicy zrzeszeni w ECVC (European Coordination Via Campesina), organizacji skupiającej 31 związków rolniczych, drobnych i średnich rolników oraz pracowników rolnych z 21 krajów europejskich zaproponowali dyrektywę, która zapewni dostęp do gruntów rolnych przede wszystkim małym i średnim rolnikom, a nie monopolom.
Rolnicy apelują m.in. Komisji Europejskiej o ochronę zasobów naturalnych, takich jak ziemia, która jest kluczem do utrzymania społeczności wiejskich w obliczu kryzysów klimatycznych, środowiskowych i społecznych.
Inicjatywa „Więcej gospodarstw w Europie”
Grunty rolne stanowią 38% terytorium Unii Europejskiej, a w związku z tym, że uwaga polityków skupia się na walce ze zmianami klimatu i przekształcaniu rolnictwa na bardziej zrównoważone, ziemia rolna staje w centrum zainteresowania.
W marcu rolnicy z ECVC na spotkaniu z komisarzem UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Januszem Wojciechowskim, posłami do Parlamentu Europejskiego i innymi urzędnikami UE omawiali możliwości zwiększenia liczby gospodarstw rolnych w Europie, zarówno w celu sprostania wyzwaniom stojącym przed UE, a także celom określonym w Europejskim Zielonym Ładzie, a zwłaszcza strategii „Od pola do stołu”.
„Od dawna domagamy się realizacji prawa do ziemi, określonego w artykule 17 Deklaracji ONZ o prawach rolników i innych robotników wiejskich. Dziś prawo to jest zagrożone: koncentracja i zawłaszczanie ziemi prowadzą do zaniku gospodarstw rolnych, wzrostu cen ziemi, dewitalizacji obszarów wiejskich i uprzemysłowienia praktyk rolniczych. Użytkowanie gruntów w rolnictwie europejskim znajduje się na skrzyżowaniu problemów gospodarczych, społecznych, ekologicznych i klimatycznych” czytamy w propozycji dyrektywy.
Organizacje rolnicze niepokoi brak europejskiej polityki gruntowej. Brak spójności między tym faktem a innymi celami polityki UE sprawia, że przyszli rolnicy nie mają dostępu do ziemi. Przyczynia się to również do utraty różnorodności biologicznej, zwiększa emisję gazów cieplarnianych w rolnictwie i zużycie pestycydów oraz utrudnia zapewnienie dostępu do wystarczającej ilości zdrowej żywności dla ludności Europy i świata.