Głównym odpowiedzialnym za organizację seminarium jest obecnie profesor Fabian Dajnowiec, który przejął pałeczkę organizatora po profesorach: Zygmuncie Zanderze i Janie Limanowskim. Wśród zespołu organizacyjnego znaleźli się również inni pracownicy Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności przy Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie: Józef Warechowski, Waldemar Trzciński, Elżbieta Haponiuk, Malwina Banaszczyk, Katarzyna Stasiewicz, Joanna Lipka oraz Marcin Walter. Grupę wspierał zasłużony prof. Zygmunt Zander, pomysłodawca Techmilku.
Wśród prelegentów znaleźli się przedstawiciele takich firm jak: A-Lima-Bis, GEA, PRO-WAM, OptiFlow, ALPMA-SULBANA, GRUNDFOS, DIVERSEY, ATM GROUP, B. Kołakowski Sp. z o.o., Cryogas, LOOS Centrum, PePe Sp. z o.o., Tewes Bis, PFM, TREPKO, NOACK, Kersia, ProMinent Dozotechnika, NOVADAN, Tetra Pak, ZENTIS, Weber, Sealed Air, Ecolab oraz Big-Pol Fundusze Pomocowe.
- Prof. Fabian Dajnowiec