Wieprzowina z UE tanieje, bo zmalał handel z Chinami
Spadek notowań wieprzowiny w krajach UE pod presją słabszej aktywności zakupowej na rynku krajowym i mało aktywnego handlu z Chinami zapewnił europejskiej wieprzowinie konkurencyjność nawet po wyczerpaniu kwot importowych.
Tak więc, jeśli w sierpniu średnia wartość celna kilograma importowanej wieprzowiny wynosiła około 2 dolarów, to we wrześniu spadła do 1,82 dolarów za kilogram, a w październiku – do 1,74 dolarów/kg.
Ceny wieprzowiny na Ukrainie
- Wartość celna większości kategorii produktów w okresie wrzesień-październik spadła o 3-9 centów za kilogram. Przeważająca część importu kosztowała importerów krajowych 1,5-1,77 dolarów/kg. Znacznie spadły ceny droższych pozycji. Na przykład w sierpniu średnia cena kilograma schłodzonej wieprzowiny wynosiła 2,93 USD, a następnie w październiku spadła do 2,48 USD. Kilogram mrożonej mechanicznie odkostnionej wieprzowiny z 2,37 USD w sierpniu spadł w cenie do 1,77 USD, a październikowa wartość celna innej wieprzowiny zamrożonej spadła o prawie pół dolara – do 1,6 USD/kg – komentuje stowarzyszenie hodowców.
Kto sprzedaję wieprzowinę na Ukrainę?
Do listy głównych krajów-dostawców wieprzowiny – Danii, Polski, Holandii, z których w ciągu 10 miesięcy przywieziono 85% importu – w październiku dołączyła się Belgia (10% dostaw wieprzowiny w miesiącu sprawozdawczym). Ponadto wznowiono dostawy wieprzowiny z Kanady.
Jeśli chodzi o strukturę towarową, ciężar właściwy schłodzonej przedniej krawędzi, schłodzonej mechanicznie odkostnionej wieprzowiny i zamrożonej szynki nieznacznie spadł (z łącznych 52% importowanej wieprzowiny w ciągu 9 miesięcy 2021 roku do 37,5% w październiku) z powodu bardziej aktywnych dostaw schłodzonych półtuszy, szynki i łopatek (ponad jedna trzecia dostarczonych w miesiącu sprawozdawczym).
Fot: Pixabay