- Posiadamy 25 ha czarnej porzeczki, którą uprawiamy z przeznaczeniem na koncentrat i mrożenie. Ponieważ opłacalność takiej produkcji jest znikoma, postanowiliśmy znaleźć alternatywę. Stąd pomysł na porzeczkę deserową w systemie szpalerowym. Na 60 arach stworzyliśmy demo farmę - swego rodzaju poligon doświadczalny, gdzie opracowujemy kompleksową technologię uprawy porzeczek deserowych. Nasza plantacja ma być bazą szkoleniową dla potencjalnych producentów. W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców – wyjaśnia dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.
Szpalerowa uprawa porzeczek. Poligon doświadczalny w Jastkowie
Trudna sytuacja na rynku porzeczki przemysłowej zmusza plantatorów do poszukiwania alternatyw. Dobrym pomysłem na zmianę profilu gospodarstwa może okazać się szpalerowa uprawa porzeczek deserowych z przeznaczeniem na rynek świeży.
- Posiadamy 25 ha czarnej porzeczki, którą uprawiamy z przeznaczeniem na koncentrat i mrożenie. Ponieważ opłacalność takiej produkcji jest znikoma, postanowiliśmy znaleźć alternatywę. Stąd pomysł na porzeczkę deserową w systemie szpalerowym. Na 60 arach stworzyliśmy demo farmę - swego rodzaju poligon doświadczalny, gdzie opracowujemy kompleksową technologię uprawy porzeczek deserowych. Nasza plantacja ma być bazą szkoleniową dla potencjalnych producentów. W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców – wyjaśnia dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.