To już VII edycja konferencji na temat stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła. Podczas konferencji będzie mowa o aktualnej sytuacji dot. przerobu i wykorzystania rzepaku w Polsce i Europie, możliwego zastosowania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu bydła mlecznego, a także porównania tej paszy do innych pasz dla cieląt dostępnych na rynku. Pasze rzepakowe mają również znaczenie w produkcji pasz dla bydła mięsnego i o tym także eksperci będą mówić.
Prelegentami będą polscy eksperci w zakresie przetwórstwa rzepaku oraz jego produkcji, żywienia i chowu bydła m.in.:
Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju; Wojciech Mojkowski, Dyrektor, PODR w Szepietowie, Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, dr hab. Paweł Górka, prof. UR Kraków, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO; Mariusz Olejnik, Prezes Polskiej Federacji Rolnej i Zbigniew Wróblewski, PFHBiPM.
Konferencja odbędzie się 15 listopada w Hotelu Via Baltica koło Łomży (Grzymały Szczepankowskie) w godzinach 9.00- 14 30. Wstęp dla rolników jest bezpłatny.