W doświadczeniu żywieniowym przeprowadzonym na Węgrzech, mierzono wydajność mleczną, poziom enzymów wątrobowych i metabolitów w osoczu krwi, jako informacji o bilansie energetycznym wieloródek, którym przed, i po wycieleniu podawano sprzężony kwas linolowy (conjugated linoleic acid - CLA).
Do celów badania podzielono 60 krów na trzy równe grupy.
- Grupa 1 otrzymywała już na trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu CLA w dawce 14
- Grupa 2 otrzymała dodatek sprzężonego kwasu linolowego dopiero od dnia porodu
- Obydwu grupom podawano CLA zmieszany z dawką do dnia 77 w pierwszej i 91 dnia w drugiej grupie po wycieleniu
- Grupa 3 kontrolna, otrzymywała dawkę identyczną z obydwoma grupami z wyłączeniem dodatku CLA.
Jakie wyniki uzyskano?
Między 3 i 6 tygodniem po wycieleniu wydajność mleczna krów otrzymujących dodatek kwasu linolowego była wyższa o 4,5 kg od krów z grupy kontrolnej. Jednakże zmierzono niższą zawartość tłuszczu w mleku krów z grup doświadczalnych. BCS na początku doświadczenia był u wszystkich 60 krów relatywnie wysoki, jednak w początkowej fazie laktacji gwałtownie spadł we wszystkich trzech grupach.
Z kolei spadek wartości BCS był wyraźnie wolniejszy u krów otrzymujących paszę z dodatkiem kwasu linolowego. Po wycieleniu stężenie ciał ketonowych wzrosło gwałtownie zarówno w grupach doświadczalnych jak i w grupie kontrolnej, jednak w grupie 1 stężenie to obniżyło się szybciej, niż w pozostałych dwóch grupach.