Najpierw o bakteriach
Bakterie brodawkowe współżyjące z roślinami bobowatymi, nie tylko soją, globalnie mogą biologicznie związać od 175 do 185 mln ton azotu. Dla porównania światowa produkcja nawozów azotowych na świecie w 2016 r. wyniosła 113 mln ton.Ile strączków na świecie?
Powierzchnia uprawy roślin strączkowych na świecie (bez soi) na przestrzeni lat była w miarę stabilna. W 1961 r. wynosiła 64 mln ha, podobnie jak w 2000 r. W roku 2019 r. wyniosła ona 98 mln ha. W Polsce na tle tych liczb wyglądamy, mówiąc delikatnie, słabo. W 1961 r. było to około 370 tys. ha, by spikować do około 100 tys. ha w roku 2000. Dziś mamy około 350 tys. ha (również bez soi).Powierzchnia uprawy soi natomiast na świecie systematycznie rosła. W 1961 r. było jej 23,8 mln ha, 300 lat później już 55 mln ha, w 2011 r. 103 mln ha, a dziś aż 132 mln ha. W 2019 r. na świecie uprawiano o 35% więcej soi, niż pozostałych strączkowych razem wziętych.
Na przestrzeni dekad zmieniały się też średnie plony soi. W 1961 r. wynosiły one 1,13 t/ha, a dziś jest to około 2,9 t/ha. Najwięcej soi na świecie produkują:
- Brazylia –133 mln ton,
- USA –112 mln ton,
- Argentyna –48 mln ton,
- Chiny – 19 mln ton,
- Indie – 10,5 mln ton,
- Paragwaj – 10,3 mln ton,
- Kanada – 6,4 mln ton,
- Rosja – 4,3 mln ton,
- Ukraina – 3,1 mln ton,
- UE –2,7 mln ton.
Najwięcej powierzchniowo soi uprawia Brazylia – ponad 3,5 mln ha (dla porównania w tym roku w Polsce najczęściej wysiewanej pszenicy ozimej mamy prawie 2,2 mln ha), USA – 3 mln ha i Argentyna prawie 1,7 mln ha.