Lubi ciepło
Soja zaczyna rosnąć, jesli temperatury są wyższe niż 10°C. Do osiągnięcia dojrzałości w naszych warunkach potrzebuje 1600°-dni, co przy średniej temperaturze dziennej 16°C daje około 100 dni wegetacji. W strefach tropikalnych dla porównania można uprawiać soję wymagającą nawet 2500°-dni. W naszych warunkach uprawia się najczęściej odmiany z grupy 00, 000 i 0000, czyli od średnio wczesnych do ekstremalnie wczesnych. Grupy odmian mozna porównać do wczesności kukurydzy. I tak:- grupa 00 odpowiada kukurydzy o FAO 270,
- grupa 000 odpowiada kukurydzu o FAO 230,
- grupa 0000 odpowiada kukurydzy o FAO 200.
Dobrze gospodaruje wodąSoja potrzebuje 40 mm/ha opadów dla uzyskania 1 t nasion. To lepszy wynik niż np. rzepak, który potrzebuje na to 45 mm/ha opadów.
Zanim zasieje się soję trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:
- równomiernie rozprowadzić słomę i wymieszać,
- eliminacja zagęszczeń gleby,
- optymalne zagęszczenie gleby,
- wyrównanie gleby przed zimą,
- marzec/kwiecień – uprawa gleby na 8 do 10 cm,
- siew przy temperaturze gleby od 8°C na głębokość 4–5 cm przy założeniu, że temperatura będzie systematycznie wzrastać,
- 2 dni po siewie zwałować – zagęszczenie gleby wokół nasion oraz wbicie kamieni w glebę.
Nasiona przed siewem warto skontrolować pod kątem siły kiełkowania, bo są one bardzo delikatne i wszelka ich obróbka mechaniczna czy konfekcjonowanie może kiełkowanie obniżyć.